AvondGasten: corona in Limburg - lockdown, onderwijs en Sociaal Maatje

AvondGasten: corona in Limburg - lockdown, onderwijs en Sociaal Maatje

Woensdag 13 januari 19:00 | 21:00 | 22:30 en donderdag 14 januari 14:05 | 15:15 | 16:30 op L1 TV

Lockdown, versoepelingen en testen
Als hij nooit een knieblessure had gekregen op de A-jeugd van Wilhelmina '08, had Marc Bonten niet in het OMT gezeten. Door die speling van het lot volgde een opleiding geneeskunde in Maastricht, gecombineerd met een baantje als sportjournalist bij de krant. Nu is Bonten een van de belangrijkste adviseurs van het kabinet, in een OMT dat adviseerde de lockdown met drie weken te verlengen. In AvondGasten praten we over de belangrijkste afwegingen van het advies en het tempo waarop we straks de versoepelingen kunnen verwachten. Met testen hoopt Bonten dat er in de zomer toch weer heel veel mogelijk is.

Onderwijs de komende maanden
Ton van Haperen leidt leraren op en kent de uitdagingen van het onderwijs in deze moeilijke periode. Hij schreef het boek Het Bezwaar van de Leraar, waarbij hij putte uit zijn eigen ervaringen als docent economie. Maar hij werd ook ingefluisterd door zijn vrouw, die les geeft in Venlo. Van Haperen geeft zijn duidelijke visie op het onderwijs van de komende maanden.

Sociaal Maatje
Amber Reisig ontpopte zich sinds maart afgelopen jaar als de spil in de coronaprojecten in Parkstad. Ze is actief voor Caritas, waarmee ze rond kerst een maaltijdenproject opzette in Heerlen en Kerkrade. En in haar project Sociaal Maatje koppelde ze op het hoogtepunt 200 vrijwilligers aan mensen die gezelschap zochten in deze coronatijd.

Kijkersvragen

1. Ik ben 70-plusser, als ik straks ingeënt ben, kan ik dan mijn kleindochter zonder inenting knuffelen? Of blijft de anderhalve meter dan nog steeds gelden? 

Het zal een overgangsperiode worden. Er wordt nog onderzocht of de vaccins ook beschermen tegen de overdracht van het virus. Als je als oudere beschermd bent, kun je op een gegeven moment weer knuffelen, maar het gaat stapsgewijs.

2. Elk jaar zitten we bij de Vrijthofconcerten van André Rieu, op welke manier zouden we dit jaar toch kunnen gaan? 

Dat is nog onzeker of dat gaat lukken. Er is de hoop dat tegen die tijd de kwetsbare mensen gevaccineerd zijn en wellicht dat via testen mensen vooraf onderzocht kunnen worden. 

3. Ik werk in de thuiszorg, ik begrijp de lobby van Diederik Gommers en Ernst Kuipers dat ic-personeel eerst gevaccineerd moest worden. Maar ik bezoek op een dag zeker 15 kwetsbare ouderen, met niet meer dan een mondkapje. Ik begrijp die afweging niet. 

Dat is een keuze geweest van de zorg. Zij mochten zelf de volgorde en prioriteit aangeven.

AvondGasten

AvondGasten is het achtergrondprogramma bij L1 TV over maatschappelijke thema's. Bekijk hier alle uitzendingen.

Dagelijks nieuws volg je via L1mburg Centraal of 1Limburg.nl

Martin Sillen in Tot overmaat van ramp

Martin Sillen in Tot overmaat van ramp

Óngerwaeg in Venlo: Reuzenrad

Óngerwaeg in Venlo: Reuzenrad

Luister non-stop vastelaovend op L11AlaafRadio.nl

Luister non-stop vastelaovend op L11AlaafRadio.nl

Podium voor Peul Jan, Beppie Kraft, Martin Sillen en Floortje Hover

Podium voor Peul Jan, Beppie Kraft, Martin Sillen en Floortje Hover

L1mburg Centraal - 25 januari 2021

L1mburg Centraal - 25 januari 2021

AvondGasten Sport met Rob Ruijgh en Lambert Schuurs

AvondGasten Sport met Rob Ruijgh en Lambert Schuurs

Logo 1Limburg

Programma's