AvondGasten: corona in Limburg - corona-adviezen en vastelaovend

AvondGasten: corona in Limburg - corona-adviezen en vastelaovend

In deze uitzending om 18:00 (met herhalingen om 19:00 en 21:00) is de Limburgse viroloog Marion Koopmans te gast en hebben we het ook over vastelaovend. Kan die doorgaan en in welke vorm?

L1 maakt samen met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma waarbij we dagelijks ingaan op vragen rond het coronavirus.

In de uitzending schuiven medische experts aan om antwoord te geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus.

Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze vragen van de kijkers.

Onze gasten in deze uitzending

In deze aflevering van AvondGasten spreken we met de bekende Limburgse viroloog Marion Koopmans. Als viroloog van het Erasmus MC adviseert ze het kabinet en de Europese commissie over het coronavirus.

Daarnaast hebben we het over de Vastelaovend. Kan die doorgaan en in welke vorm? We spreken erover met Rob Knubben van Marlstone, die ook betrokken is bij veel evenementen rondom Vastelaovend en met Tom Doesborg, L1-redacteur Vastelaovend.

Heb je vragen over dit onderwerp voor deze gasten? Stel ze dan via corona@L1.nl!

Uit deze uitzending

De opening van het carnavalsseizoen op 11 november zal dit jaar niet doorgaan. Dat voorspelt Marion Koopmans, hoogleraar virologie en lid van het Outbreak Management Team en wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Koopmans waarschuwt voor een nieuwe opleving van het coronavirus als het griepseizoen start in het najaar: een zogenaamde tweede golf.

'1,5 meter werkt niet bij 11devande11de'

"De11devande11de is echt wel een groot evenement en de anderhalve meter afstand tussen elkaar werkt daar niet. Anders is de schwung er een beetje vanaf", zei Marion Koopmans in het L1-programma AvondGasten: Corona in Limburg.

"Ik ben een beetje de brenger van het slechte nieuws. Vaccins zijn nu wel in ontwikkeling en de Europese commissie heeft 8 miljard ingezameld om productiecapaciteit voor het vaccin op te zetten. Dat is bedoeld om het proces te versnellen. Maar de11devande11de is wel heel snel, dat redden we niet."

Viroloog studeerde in Venlo

Koopmans kent de carnavalstraditie van haar jeugdjaren in Steyl. Ze studeerde aan het Marianumcollege in Venlo, waarna ze ging studeren in Utrecht. Daardoor ontging het haar ook niet dat in 'haar' Steyl het traditionele Kaetelgerich dit jaar werd afgelast in verband met corona.

"Als de tweede golf er komt, en het valt in de winterperiode, dan wordt het lastig. Geen van allen kunnen we in de toekomst kijken. Maar mensen die met deze gegevens rekenen en met modellen voorspellen hoe het gaat, houden rekening met een tweede golf. Tot we een vaccin of medicijn hebben, zullen we voorzichtig moeten zijn."

Zomer lijkt voordeel

Zonlicht en warmte lijken een positieve invloed te hebben op de verspreiding van het virus, zo zegt Koopmans. "Er is een studie die dat verband lijkt aan te tonen. We verwachten dat het virus in de zomer minder wordt. Ook omdat de verspreiding via druppels verloopt. Als je buiten bent en het is droog, dan is de kans op verspreiding kleiner", zegt de viroloog.

Bij andere winterverkoudheidsvirussen is dat ook te zien, zegt ze. Het coronavirus zal daartoe gaan behoren volgens haar. "Dus het zou me niet verbazen als we de komende maanden een daling zullen zien maar in het najaar een toename, net als de echte verkoudheidsvirussen."

Nieuwe stad voor de11devande11de

Organisator Rob Knubben verhuist komend jaar met het de11devande11de-evenement naar een nieuwe stad. De oorzaak is dat Maastricht de opening van het carnavalsseizoen niet langer op het Vrijthof wil plaatsen. "We zijn nu met de nieuwe gemeente in overleg over het moment van bekendmaking. Maar het zou heel goed kunnen dat we direct bekendmaken dat de11devande11de naar 2021 gaat."

Knubben wil nog niet bevestigen om welke stad het gaat, wel dat de opening naar Midden-Limburg verhuist. "Maar het is wel belangrijk dat de overheid zich realiseert dat een hele sector in de problemen komt. Achter ons hangt een hele keten die ook meegesleurd gaat worden. Er komt niks binnen, er is geen perspectief."

LVK zonder publiek

Cultuurredacteur Tom Doesborg van L1 verwacht dat de coronamaatregelen een normale carnaval onmogelijk maken. Hoewel veel evenementen noodgedwongen afgelast gaan worden, maakt de organisatie van het LVK plannen om de liedjeswedstrijd toch door te laten gaan, zo bleek in de podcast Toesj. Er zijn volgens Doesborg al 12 liedjes binnen voor dit jaar.

Een LVK zonder publiek behoort tot de oplossingen. "Zo is het ooit begonnen. Je kunt altijd liedjes maken en die jureren. Stel je een open plein in Limburg voor en dan de finale, sereen en zonder publiek. Dat kan ook prachtig zijn."

Marion Koopmans sluit zich aan bij die creatieve suggestie. "We zullen een manier moeten vinden om hiermee om te gaan. Het is echt iets wat we met z'n allen zullen moeten doen. En dat met elkaar vormgeven."

Vraag en antwoord

Bekijk hier alle vragen en hun antwoorden die aan bod kwamen

Stuur ook je vraag in

Heb jij een vraag over het coronavirus voor een van onze uitzendingen? Of wil je een mooi initiatief bij ons en alle Limburgers onder de aandacht brengen?
Mail ons dan via corona@L1.nl

De medische experts zullen een selectie van de ingezonden vragen beantwoorden.

Of stel je vraag hier via Facebook

Jouw videoboodschap in de uitzending?

Neem op je telefoon een korte videoboodschap op en noem de naam voor wie de boodschap is bedoeld.

Stuur je filmpje via Whatsapp naar het nummer 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws rond het coronavirus vind je op 1Limburg, via www.1limburg.nl/coronavirus

Kijk hier naar de ondertitelde uitzendingen, via YouTube

AvondGasten

AvondGasten is het achtergrondprogramma bij L1 TV over maatschappelijke thema's.


Dagelijks nieuws volg je via L1mburg Centraal of 1Limburg.nl

Tijdschema LVK 2021 bekend

Tijdschema LVK 2021 bekend

Geen vastelaovend voor CV De Katers in Holtum komend seizoen

Geen vastelaovend voor CV De Katers in Holtum komend seizoen

Akens vastelaoveserfgoed gevonden in Limburg

Akens vastelaoveserfgoed gevonden in Limburg

Geen stadsprins voor Brunssum komend seizoen

Geen stadsprins voor Brunssum komend seizoen

Eigen theatershow voor Wir Sind Spitze

Eigen theatershow voor Wir Sind Spitze

De11devande11de nao Remunj, manne!

De11devande11de nao Remunj, manne!

Logo 1Limburg