AvondGasten: corona in Limburg - afschaling van de zorg

AvondGasten: corona in Limburg - afschaling van de zorg

Woensdag 21 en donderdag 22 oktober

Hoe staat het ervoor met de coronabesmettingen in Limburg en wat betekent dat voor de zorg? Kunnen borstkankeronderzoeken nog, knie-operaties of heupprotheses?

Werken aan herstel
We praten erover in AvondGasten Corona in Limburg met David Jongen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Zuyderland, en Meta van der Woude, IC-arts die zelf corona kreeg. Na opname op haar eigen Intensive Care unit knapte Meta langzaam op en werkt ze nu aan haar herstel. Ondertussen werkt ze weer drie halve dagen op de IC van Zuyderland en ziet ze de stroom van coronapatiënten weer toenemen. Hoe beleeft ze die deja-vu?

Afschalen van reguliere zorg
David Jongen heeft als vice-voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zicht op de stand van zaken op nationaal niveau. Hoe is het met de afschaling van de reguliere zorg, en wat zijn de scenario’s die op dit moment gemaakt worden voor de komende maanden?

Nieuw Zeeland
We schakelen ook naar Nieuw Zeeland, waar Felix Bijl net wakker wordt van een lange nacht in de horeca. Nieuw Zeeland is er in geslaagd om de besmettingen uit te bannen, cafés, restaurants en stadions zitten daar weer helemaal vol.

Presentatie: Maurice de Heus

AvondGasten Corona in Limburg is live te zien om 19.00 uur op L1 TV. Herhalingen op woensdag 21:00 | 22:30 en donderdag 14:30 | 16:30 op L1 TV.

AvondGasten Corona in Limburg is er ook op YouTube, met zelf aan te zetten ondertiteling

Vraag en antwoord

1. Het zijn vooral 80-plussers die overlijden aan corona, is het dan wel verantwoord zoveel normale zorg te schrappen?

Het gaat niet alleen om de mensen die overlijden, maar ook om de mensen die zorg nodig hebben. Het kan iedereen overkomen. Dus het is zeker nodig om de reguliere zorg te schrappen.

2. Al die mensen die besmet zijn, zijn die fout bezig geweest? Met andere woorden als ik altijd afstand houd en eigenlijk altijd alleen ben, kan ik dan toch besmet raken?

Op dit moment is nog niet bekend hoe de besmettingen ontstaan. Het is wel bekend dat de kans groter is als je je in gezelschappen begeeft. Maar als je besmet bent geraakt betekent het niet dat je iets fout heb gedaan.

3. Waarom is men zo zeker dat, wanneer er een vaccinatie komt, het leven weer terug naar normaal kan?

Niemand weet of dat kan. Een vaccin gaat wel helpen, maar dan moet iedereen worden gevaccineerd. En het virus zal daarna muteren onder de bevolking, waardoor waarschijnlijk ook om de twee jaar een nieuw vaccin nodig is. Alles weer normaal is nog wel even verwijderd vanaf nu.

4. Waardoor wordt die terugval, waar je vaak over hoort, veroorzaakt? Hoe komt dat?

Wat je merkt dat je zo hard wil revalideren, dat je op die manier ook je lichaam snel overbelast. Iedere ziekte kent een herstelperiode. Het is een nieuw ziektebeeld dus we weten niet wat de periode van herstel is.

AvondGasten

AvondGasten is het achtergrondprogramma bij L1 TV over maatschappelijke thema's. Bekijk hier alle uitzendingen.

Dagelijks nieuws volg je via L1mburg Centraal of 1Limburg.nl

Kwizzele - 24 februari 2021

Kwizzele - 24 februari 2021

Muziekfabriek 2020: Eliwood

Muziekfabriek 2020: Eliwood

Limburg Doc: Witste nog Carboon

Limburg Doc: Witste nog Carboon

Limburg Doc: Pleisterplaats voor de ziel

Limburg Doc: Pleisterplaats voor de ziel

Tijd voor Toen Sport: het sprookje van VC Weert

Tijd voor Toen Sport: het sprookje van VC Weert

Route Regio: weer meer klachten over bezorgen van pakketten

Route Regio: weer meer klachten over bezorgen van pakketten

Logo 1Limburg

Programma's