AvondGasten - 22 jan 2018

AvondGasten - 22 jan 2018

Beter faciliteren van topsport en studie

Studenten van de Universiteit Maastricht kunnen hun opleiding voortaan makkelijker combineren met een topsportcarrière. De universiteit heeft hierover afspraken gemaakt met sportkoepel NOC*NSF.

Topsporters die naast hun studie veel tijd nodig hebben voor bijvoorbeeld deelname aan internationale sportevenementen, krijgen hiervoor de ruimte en extra ondersteuning.

Universiteiten en hbo-opleidingen zijn al langer bezig met plannen om sporters beter te ondersteunen. De Maastrichtse universiteit gaat hier nu ook concreet mee aan de slag. De afspraken worden morgen officieel ondertekend.

Aan tafel: Birgitte Hendrickx, hoofd UM SPORT en het verhaal van Sarissa de Vries, triatlete. Zij combineerde destijds een topsportcarrière met haar studie gezondheidswetenschappen. En dat was een pittige periode. Daarom vindt het initiatief ook erg belangrijk.

Terugkijken

De wereld achter de huisartsenpost

Jaarlijks worden er landelijk zo’n vier miljoen meldingen bij de huisartsenpost gedaan. Vier miljoen situaties die direct om aandacht vragen.

Een aantal van de verhalen achter deze meldingen zijn opgeschreven in het boek van Celine Otten. Als chauffeur van huisartsen, ging ze mee om visites te rijden.

En daar kwam ze wel wat tegen. Hoe heftig sommige van die verhalen zijn, horen we van haar in AvondGasten. Een inkijkje dus in de wereld achter de huisartsenpost.

Terugkijken

Terugblik op de sport

Met Gabrie Rietbroek nemen we het belangrijkste sportnieuws door. De herstart van de competitie in de Eredivisie met een belangrijk punt voor Roda en een vuurwerkincident.

Fans van FC Twente gooiden zaterdag vuurwerk op het veld, waardoor het kunstgras op die plekken is weggebrand. Hoe is het mogelijk dat het publiek massaal vuurwerk kan meenemen?

Maar ook: VVV deed het goed: en pakte een punt bij ADO Den Haag. Terwijl in de Jupiler League, koploper Fortuna onderuit ging bij Dordrecht.

En we hebben het over Demi Schuurs, zij gaat als een speer tijdens deze Australian Open.

Terugkijken

Presentatie: Sander Kleikers

AvondGasten

AvondGasten is het achtergrondprogramma bij L1 TV over maatschappelijke thema's. Sinds oktober 2019 wordt iedere maand één thema een uur lang uitgediept.

Dagelijks nieuws volg je via L1mburg Centraal of 1Limburg.nl

Logo 1Limburg

Tientallen bussen mogelijk oplossing 11devande11de

Tientallen bussen mogelijk oplossing 11devande11de

Er is een oplossing op handen voor het vervoer van carnavalsvierders vanaf het Centraal Station in Maastricht naar het MECC op 11 november. Arriva weigert om treinen door te laten rijden naar station Randwyck, vlakbij het Maastrichtse congrescentrum,…

Programma's