AvondGasten over palliatieve zorg

AvondGasten over palliatieve zorg

L1 herhaalt vanavond een aflevering van AvondGasten over palliatieve zorg.

AvondGasten staat vanavond in het teken van een onderwerp waar we allemaal mee te maken krijgen, maar waar we het liever niet over hebben. Sterven.

Dat moet anders, vinden verzorgenden, artsen en vrijwilligers. Want door op tijd over het einde te beginnen, kun je het leven beter afronden. En dat is van levensbelang, vinden de gasten van vanavond. Voor de betrokkene zelf, maar ook voor de achterblijvers.

Studio vol
Daarom in AvondGasten een gesprek over palliatieve zorg. Met een studio vol artsen, verpleegkundigen, vrijwilligers, mantelzorgers, ook in het publiek.

In eerste instantie duurde het even voordat het tot mij doordrong. Maar daarna dacht ik ook hoe moet het met mijn kinderen. Die zijn al wel volwassen, maar dan nog. Ik wilde graag bij de bruiloft van mijn dochter zijn. Weten of mijn zoon een goede plek om te wonen zou vinden Ineke Elzinga

Erover praten
Ineke Elzinga, is ongeneeslijk ziek, en leeft bij dag. Ze was een van de gasten bij het L1 programma AvondGasten dat ging over één van de laatste taboes: sterven.

Ze vertelde onder meer over wat ze voelde toen haar vertelde dat ze ongeneeslijk ziek was. "Dat was heftig. In eerste instantie duurde het even voordat het tot mij doordrong. Maar daarna dacht ik ook hoe moet het met mijn kinderen. Die zijn al wel volwassen, maar dan nog. Ik wilde graag bij de bruiloft van mijn dochter zijn. Weten of mijn zoon een goede plek om te wonen zou vinden."

Hoop én acceptatie
Volgens oncoloog Fabiënne Warmerdam denken veel mensen die ernstig ziek zijn dat ze moeten kiezen tussen hoop en acceptatie. "Je kunt ook beide doen. Accepteren dat je dood kunt gaan, wil nog niet zeggen dat je opgeeft."

Ervaringen in een boek
Wijkverpleegkundige Marij Schielke begeleidt dagelijks mensen in hun laatste levensfase. 'Een doodgewoon boek' luidt de titel van het boek dat ze over haar ervaringen schreef. “Gelukkig zijn er tegenwoordig veel meer mogelijkheden om mensen goed en rustig thuis te laten sterven, dat weten veel mensen niet.”

Het is verrijkend om mensen in deze laatste fase te kunnen helpen. We proberen ze op een heel mooie manier afscheid te laten nemen Terry Brouwers

Vrijwilligers in hospices
Terry Brouwers ging na haar loopbaan aan de slag als vrijwilliger in een hospice. “Het is verrijkend om mensen in deze laatste fase te kunnen helpen. We proberen ze op een heel mooie manier afscheid te laten nemen.”

Bronnen die kracht geven
Geestelijk verzorger Joris de Lange vertelt over de spirituele aspecten die bij het stervensproces aan de orde komen. "Zeker nu de kerk een stap een stap terug heeft gedaan, zoeken veel mensen naar andere bronnen die kracht geven."

Meer informatie

Zoekt u naar aanleiding van deze uitzending meer informatie over dit onderwerp?

Algemene informatie over palliatieve zorg in Limburg:

Over praten over je levenseinde en regie behouden:

Over omgaan met de eindigheid van het bestaan:

Ervaringsverhalen:

Over positieve gezondheid:

AvondGasten

AvondGasten is het achtergrondprogramma bij L1 TV over maatschappelijke thema's.

Dagelijks nieuws volg je via L1mburg Centraal of 1Limburg.nl

L1mburg Centraal: trouwring teruggevonden na 24 jaar

L1mburg Centraal: trouwring teruggevonden na 24 jaar

L1mburg Centraal: geen alcohol in hotels na 20:00 uur

L1mburg Centraal: geen alcohol in hotels na 20:00 uur

Morgen regen, begin volgende week overwegend droog en iets kouder

Morgen regen, begin volgende week overwegend droog en iets kouder

Plat-eweg over de podcast Praot Plat van Omroep P&M

Plat-eweg over de podcast Praot Plat van Omroep P&M

Bouwen Aan Het Paradijs - aflevering 2

Bouwen Aan Het Paradijs - aflevering 2

L1 Cultuurcafé: column Michel Sluysmans

L1 Cultuurcafé: column Michel Sluysmans

Logo 1Limburg

Programma's