AvondGasten: voor en tegenstanders over gemeentelijke herindeling

AvondGasten: voor en tegenstanders over gemeentelijke herindeling

Een week voor de gemeenteraadsverkiezingen staat AvondGasten in het teken van de verkiezingen. Woensdag was er met name aandacht voor herindelingen.

Aan tafel een gesprek met Freed Janssen uit Landgraaf, lijsttrekker van GBBL en fel tegenstander van een fusie tussen Heerlen en Landgraaf. Volgens Janssen doet Landgraaf het uitstekend en is er geen noodzaak om te fuseren. Een fusie lijdt volgens hem tot een verlies aan identiteit.

Eeder was GBBL wel voorstander van een herindeling op grotere schaal met meerdere gemeenten in de Parkstad-regio. In AvondGasten bleek dat dit standpunt van de baan is. Freed Janssen zei na enig aandringen dat hij alleen toekomst zit in een zelfstandig Landgraaf. Volgens Ron Meyer, SP-lijsttrekker uit Heerlen, hoeft Landgraaf in dat geval ook niet te rekenen op verschillende diensten die Heerlen verzorgt.

Sevenum - Horst aan de Maas
Bram Hendriks, lijsttrekker van Essentie Horst aan de Maas, beschrijft een voorbeeld van een succesvolle herindeling. In 2010 werd de bestaande gemeente Horst aan de Maas samengevoegd met de toemalige gemeente Sevenum. De gemeenteraad van Sevenum was tegen, maar de bevolking stemde in een referendum voor een herindeling. Inmiddels is lijsttrekker Hendriks positief over de gevormde gemeente Horst aan de Maas.

Presentatie: Fabienne Nijsten

AvondGasten

Met sprankelende gasten aan tafel en verslaggevers in de provincie Limburg. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen.

Elke werkdag om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

Nog meer van AvondGasten bekijken

Logo 1Limburg

Programma's