Artistieke tuinen: Homo Ludens

Artistieke tuinen: Homo Ludens

'Homo Ludens' oftewel 'de spelende mens.' Dat is wat er centraal staat in de kunsttuin van Louis Hilgers in Mariarade. Hij begon met een borstbeeld gemaakt door zijn broer, maar inmiddels is de tuin een avontuurlijk rariteitenkabinet van verschillende kunstobjecten. Zo staat er een trap die nergens naartoe leidt en hangt er een schilderij dat niet bestaat.

|

Alice in Wonderland
Je voelt je een beetje zoals Alice in Wonderland als het tuinhek van Louis Hilgers in Mariarade achter je dichtklapt. Er staan onder andere een stoel in de vorm van een masker, een stalen constructie die verwijst naar het mijnverleden van de Oostelijke mijnstreek, een Pipowagen die is omgebouwd tot mini-cinema. Hilgers is letterlijk van alle markten thuis, want de objecten tikt hij stuk voor stuk zelf op de kop al dan niet met tips van anderen die weten van Hilgers' verzamelliefde.

Allo Allo
Zo staat er bijvoorbeeld een praatpaal van de ANWB met daarnaast twee hazen ter grote van schoolkinderen, verkleed als man en vrouw. De praatpaal kon Hilgers kopen van de ANWB, die zo'n drie jaar geleden 500 palen verkocht via hun website. "Ik zat met drie computerschermen open want ik moest zo'n praatpaal hebben!" zegt de kunstverzamelaar.

Er bevinden zich ook dingen in de tuin die eigenlijk niet bestaan, zoals een replica van 'The fallen Madonna with the big boobies.' Dat is een decorstuk in de komedieserie 'Allo Allo' dat Hilgers door een vriend heeft laten schilderen. Tegenover het schilderij staat weer een heel ander object; een beeld van Gerardus, dat afkomstig is uit de tuin van het klooster in Wittem.

Gescheiden tuinrelatie
Soms komen er wel eens vrienden, kennissen en mensen die van de tuin gehoord hebben op bezoek. Daar kunnen ze dan ook een balletje slaan, want er ligt ook een midgetgolfbaan, eveneens op de kop getikt door de kunstliefhebber. Daarnaast staat een trap, maar die gaat nergens naartoe. Het is een kunstproject van Hilgers zelf; "Er is zoveel mogelijk, je moet alles een keer geprobeerd hebben." Volgens Hilgers is zijn echtgenote inmiddels wel gewend aan zijn opvallende passie. "We hebben een zogenaamde gescheiden tuin relatie: zij heeft een heel mooi stuk siertuin hier, met allerlei planten, en de rest laat ze aan mij over. Dat werkt goed!"

Cultuurcafé

Cultuurcafé is een L1-programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur.

L1 Radio
Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 live op L1 Radio.  Presentatie: Jolien Linssen, Judith Kuypers, Peter Beeker, Wouter Nelissen en Tom Doesborg.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren.

L1 TV
Iedere maand een nieuwe aflevering op L1 TV. Kijk in de programmagids voor de exacte uitzendtijden.

Ontdek hier alle afleveringen van Cultuurcafé

L1mburg Centraal: miljoen dwangsom voor Peter Gillis

L1mburg Centraal: miljoen dwangsom voor Peter Gillis

Weet wat je vergeet: de juiste toets niet meer kunnen vinden

Weet wat je vergeet: de juiste toets niet meer kunnen vinden

Route Regio: Consumentenbond en DPS winnen privacyzaak tegen Facebook

Route Regio: Consumentenbond en DPS winnen privacyzaak tegen Facebook

Gelukszoekers: Arjan Huneman

Gelukszoekers: Arjan Huneman

Muziekfabriek 2021: The Waiting

Muziekfabriek 2021: The Waiting

Expeditie Limburg: Contactclown

Expeditie Limburg: Contactclown

Programma's