Artistieke tuinen: Spring- Levend, glaskunsttuin in Wessem

Artistieke tuinen: Spring- Levend, glaskunsttuin in Wessem

In de radioserie 'Artistieke tuinen' trekt verslaggever Niena Bocken erop uit om de buitenkunst in te duiken. In deze aflevering gaat ze op bezoek in de tuin van Dian Hornstra, die haar tuin graag zo transparant mogelijk maakt.

Dat wil niet zeggen dat je een lege tuin aantreft, in tegendeel; er staan allerlei soorten planten en bloemen waartussen een kakafonie klinkt van verschillende insecten. De Wessemse tuin met naastgelegen glasatelier heet dan ook niet voor niets 'spring-levend.' Hij is rijkelijk beplant, er ligt een grote vijver waarin een school vissen zwemt en tussen de borders en perken lopen paadjes.

In de vroege middagzon vragen ook nog een aantal andere dingen de aandacht met hun schittering; namelijk de glasobjecten die de Hornstra in haar tuin heeft verwerkt.

"Als je binnenkomt moet je meteen sfeer voelen, dat het binnenkomt en dat je er energie van krijgt. Dat wil ik met mijn glaskunst uitdrukken en ook met mijn tuin. Dat betekent wel vaak dat je ook energie moet geven, anders krijg je dit niet voor elkaar." vertelt de kunstenares die zelf alle glasobjecten maakt.

Dansschool
Dat heeft ze overigens niet altijd gedaan; pas zo'n tien jaar -toen ze 57 jaar was- geleden begon haar nieuwe glaspassie. "Ik heb een achtergrond als docent, met name bij de sportopleiding met als specialisatie dans. Ik heb ook een groot danscentrum gehad waarbij ook veel beweging zat, kleur en opstellingen, dus van daaruit komt ook dit." Hornstra vertelt dat dat ook fysiek gezien op een gegeven moment steeds zwaarder werd en ze vanuit de danspassie in een nieuwe creatieve passie groeide; die van glaskunst. Dat begon eerst op een slaapkamer in huis, maar inmiddels staat er een atelier in de tuin met werktafels en een glasoven.

Onderdeel
Het gaat om transparante glaskunst waarin heel veel kleur wordt verwerkt. "Glas wordt opgenomen in je tuin, en eigenlijk doet glas op alle tijdstippen van de dag wat anders. Het komt naar je toe, het geeft energie en is niet een dode massa die ergens staat. Dat spreekt me aan, dat er beweging en variatie is. Het leven kabbelt ook niet maar wat, dit ook niet." De kunstenares doelt dan onder andere op de lichtval op verschillende tijdstippen van de dag; de objecten nemen licht soms op, weerkaatsen het of laten het barsten. Ook de kleuren veranderen zodoende door de dag heen. Daarbij houdt ze rekening met de kleuren iin de tuin en de achtergrond waartegen het object staat. Zo wil ze mensen laten zien hoe glas en glaskunst onderdeel kan zijn van het gehele tafereel in de tuin. Dus niet zozeer als op zich staande objecten, maar als samenspel met de natuur.

Cirkel rond
Veel glasobjecten die Hornstra maakt zijn rond. "Een ronde vorm geeft altijd aan dat er geen einde is. Zo zit het leven eigenlijk ook in elkaar. Waar je eindigt weet je nooit. Waar je begint in die cirkel ook niet. Dat weet je eigenlijk pas op het einde. Gevoelsmatig heb ik dat in die danswereld ook gehad; ik voel de schwung. Dat vind ik belangrijk, dat je iets creeert dat niet te hoekig is. We zitten al in een maatschappij waarin veel gebeurt waar we niet achter kunnen staan. Laten we dan in ieder geval proberen ons eigen leven wat ronder te maken, dat we wat toegankelijker zijn naar verschillende mensen toe."

|

Cultuurcafé

Van Beppie tot Bonnefanten. Alles over cultuur in Limburg hoor (zie) je in Cultuurcafé

L1 Radio
Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 live op L1 Radio.  Presentatie: Jolien Linssen, Judith Kuypers, Peter Beeker, Wouter Nelissen en Tom Doesborg.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren.

L1 TV
Iedere maand een nieuwe aflevering op L1 TV. Kijk in de programmagids voor de exacte uitzendtijden.

Ontdek hier alle afleveringen van Cultuurcafé

Cultuurcafé - 24 februari 2024

Cultuurcafé - 24 februari 2024

Plat-eweg - 24 februari 2024

Plat-eweg - 24 februari 2024

't Lèste Waord van Mella

't Lèste Waord van Mella

Limburgse 10 van februari 2024

Limburgse 10 van februari  2024

AvondGasten Europa: kan Limburg zonder migranten?

AvondGasten Europa: kan Limburg zonder migranten?

31 Limburgse sprookjes uit 31 Limburgse gemeenten

31 Limburgse sprookjes uit 31 Limburgse gemeenten

Programma's