Artistieke tuinen: de Ursulinentuin in Sittard

Artistieke tuinen: de Ursulinentuin in Sittard

In de radioserie 'Artistieke tuinen' trekt verslaggever Niena Bocken erop uit om de buitenkunst in te duiken. In deze aflevering gaat ze naar een van de geheime tuinen van Sittard.

|

Pelgrims die geen zin hebben in lange tochten en blaren op hun voeten kunnen in Sittard hun hart ophalen. De Ursulinentuin naast het klooster is een soort mini-Camino de Santiago geworden, dankzij Peer Boselie, initiator van ´Geheime tuinen Sittard.´

Door zelf pelgrimsroutes te lopen raakte hij geïnspireerd om in zijn eigen gemeente een bezinningsroute aan te laten leggen binnen de perken van een tuin.

Heel erg geheim is de tuin niet; hij ligt aan de rand van het centrum en is voor iedereen toegankelijk. Dat wil zeggen overdag, want 's nachts gaat de poort dicht om het kleine paradijs een beetje te beschermen tegen vandalisme en vernieling.

In de tuin staan allerlei fruitbomen die vroeger dienden om de kinderen en de zusters die in het Ursulinenklooster verbleven te voorzien van eten.

Verhalen
Het oppervlak is verdeeld in zo'n zes grasvlakken waartussen verharde paden lopen. Dwars door de grasveldjes heen lopen ook meanderende graspaadjes.

"Die paadjes leiden eigenlijk langs verhalen, of langs objecten met een verhaal," vertelt Boselie. Aan het begin van de stadstuin, wanneer het klooster aan je rechterhand ligt, staat een doopschelp. "Het is een stenen muurtje waar vroeger een object heeft gestaan, waarschijnlijk een heiligenbeeld. Maar we weten eigenlijk niet precies wat er heeft gestaan. Daar is nu een cortenstalen doopschelp gemaakt. Dat symboliseert het begin van het leven maar ook de mens als pelgrim. De schelp is ook een symbool voor de Camino de Santiago, een van de bekendste pelgrimsroutes in Europa."

Levensweg
De slingerende graspaadjes staan eigenlijk symbool voor de levensloop van de mens. "Dit graspad verbindt de levensweg van mensen met het kerkelijk jaar," vertelt Boselie, die zelf ook de Camino de Santiago heeft gelopen en zich verbindt aan het pelgrimsbestaan. Zo kom je ook langs verschillende bordjes zoals 'Pinksteren', waar de tuin een deel van dat tijdsvak symboliseert. Toch is de tuinroute niet per se bedoeld voor gelovigen. Volgens Boselie maakt ieder mens een reis tijdens zijn leven: "Je hebt allemaal je relatie met het jaar en de jaargetijden. We zijn allemaal onderweg, altijd. Van het leven naar de dood, of van het ene vak naar het andere, of van je schooltijd naar volwassenheid."

Dat maakt het stukje bloeiend Sittard ook een bezinningstuin, waarvan gebruik wordt gemaakt. "De tuin wordt bezocht door jong en oud, ze zitten soms samen te kletsen of gewoon te pauzeren en een boterham te eten. Eigenlijk is pauzeren ook een vorm van bezinning," zegt de tuininitiator.

Contrasten
In het hof staan verschillende objecten die ook verwijzen naar de geschiedenis van Sittard, zoals een monument voor de Sittardse Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Daar tegenover staat weer iets heel anders; een bloeiend perenlaantje, ook bedoeld om verstilling teweeg te brengen bij de bezoeker. Contrasten en tegenstellingen zijn onderdeel van de tuin, want ook dat kom je als mens tegen in het leven, aldus de Sittardse pelgrim.

Zeventig kruisen
Recht tegenover de doopschelp, aan het begin van de tuin, ligt dan ook een pedant met een kruisbeeld, dat de dood of het einde symboliseert. Vlak naast het kruis staan een stuk of zeventig grafkruisen. Dat zijn de graven van de gezusters Ursulinen die ook daadwerkelijk op deze plek begraven liggen, zo vertelt de tuingids. "De gezusters Ursulinen die in het klooster hebben gewoond tussen 1843 tot 1977 en daar ook zijn gestorven, liggen hier begraven."

Gebroken kat
Toch schijnt er ook zonlicht op de meer ernstige objecten, letterlijk maar ook figuurlijk. Zo staat er een keramieken kat aan de voet van het kruis. "Er heeft iemand een vaas in de vorm van een poes kapot laten vallen. Die hebben ze ergens gevonden en hier neergezet. Die heb ik opgepakt en een beetje netjes neergezet, een paar weken geleden, en hij staat er nu nog! Er mag ook wel wat humor zitten in het leven, dat mogen we niet vergeten," besluit Boselie.

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.
Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Live optredens uit het L1 Cultuurcafé verzamelen we hier, ook in abonnement als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

AvondGasten Europa: wordt het Maastrichtse Euro-project na drie decennia voltooid?

AvondGasten Europa: wordt het Maastrichtse Euro-project na drie decennia voltooid?

Pitlane over de GP van Spanje

Pitlane over de GP van Spanje

Route Regio: Guido Dieteren zoekt vrijwilligers

Route Regio: Guido Dieteren zoekt vrijwilligers

Limburg Doc: Wiesje Vaessen, de vergeten kampioene

Limburg Doc: Wiesje Vaessen, de vergeten kampioene

De Stokkemer Stadmuzikanten te gast in Wunderbar

De Stokkemer Stadmuzikanten te gast in Wunderbar

Route Regio: nieuwe start voor gemeenschapshuis Vilt

Route Regio: nieuwe start voor gemeenschapshuis Vilt

Logo 1Limburg

Programma's