Artistieke tuinen: de tuin van Anja Cilissen-Ysermans in Gulpen

Artistieke tuinen: de tuin van Anja Cilissen-Ysermans in Gulpen

In de radioserie 'Artistieke tuinen' trekt verslaggever Niena Bocken erop uit om de buitenkunst in te duiken. In deze aflevering gaat ze op onderzoek in Gulpen, waar een tuin ligt vol fricties en uitdagingen.

|

Het is de tuin van kunstenares en gepensioneerd docent Anja Cilissen-Ysermans. "Als ik het over de tuin en mijn kunst heb gebruik ik altijd mijn meisjesnaam, omdat dat mijn stukje is," vertelt ze. Cilissen gaf een aantal decennia les op de opleiding Beeldende Vaktherapie aan de Hogeschool Zuyd. Een studie waarbij beeldend werken therapeutisch wordt ingezet in bijvoorbeeld de Geestelijke Gezondheidszorg.

Assemblage
Er zijn opmerkelijke, soms vreemde objecten te zien in de tuin. Meteen bij binnenkomst staat er een grote koker van kleirolletjes, die wordt vastgehouden door een soort katrol en staalkabel. "Die staalkabel houdt weer een stalen buis vast die verdwijnt onder het kiezelpad om vervolgens daar achter weer naar boven te komen."

Aan het einde van die buis zit een spade van een schep. "Het lijkt net alsof het een lange schep is die daar de kiezel aan het opscheppen is. Dat is natuurlijk allemaal flauwekul, maar dat is nou net de humor van een assemblage."

Een assemblage is een werk dat samengesteld is uit verschillende onderdelen. "Mijn assemblages hebben allemaal al een leven achter de rug, waardoor ze een eigen identiteit hebben gekregen. Ik probeer die verschillende identiteiten weer tot mijn eigen identiteit te maken en daar hoort een stukje humor bij."

Poes met drie poten
Een vorig leven heeft ook de poes gehad die in de tuin loopt van Anja. Die komt uit het asiel, en heeft ook iets merkwaardigs, namelijk maar drie poten. Dat is gebeurd toen ze terug kwam van een avontuurtje buiten. "Wat er gebeurd is weet ik niet, maar een dag later heeft de dierenarts een schouder en een voorpoot geamputeerd. De eerste dagen waren niet zo fijn, maar naderhand kwam alles weer goed en ze redt zich heel goed. De poes voelt zich heel happy hier, ook al heeft ze maar drie poten."

Spanningsveld
In die zin past het diertje wel goed bij de tuin en de visie op kunst van de kunstenares. "Ik zoek in mijn werk altijd naar frictie, naar uitdaging. In een ander kunstwerk dat er staat heeft ze gezocht naar evenwicht in een constructie tussen staal en keramiek. "En ook gezocht naar; wat kan dat keramiek nog hebben voordat het breekt. Dus het spanningsveld is letterlijk aanwezig tussen de materialen. En figuurlijk moet het ook weer een glimlach oproepen omdat je denkt; Dat je ernaar kijkt en denkt; 'Dat kan helemaal niet!'

Frictie
Het zoeken naar fricties en uitdagingen staat in de tuin centraal omdat Anja van mening is dat frictie hoort bij het leven, en dat je daar als mens mee te dealen hebt, dus daarin evenwicht moet zoeken. "Je moet frictie niet uit de weg gaan, maar uiteindelijk probeer je toch naar een bevredigend resultaat te werken. En in mijn werk betekent dat ook om naar een esthetische vormgeving te zoeken.

Cultuurcafé

Van Beppie tot Bonnefanten. Alles over cultuur in Limburg hoor (zie) je in Cultuurcafé

L1 Radio
Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 live op L1 Radio.  Presentatie: Jolien Linssen, Judith Kuypers, Peter Beeker, Wouter Nelissen en Tom Doesborg.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren.

L1 TV
Iedere maand een nieuwe aflevering op L1 TV. Kijk in de programmagids voor de exacte uitzendtijden.

Ontdek hier alle afleveringen van Cultuurcafé

Kal toch plat! AvondGasten in het teken van de Limburgse taal

Kal toch plat! AvondGasten in het teken van de Limburgse taal

Ons Orkest - aflevering 1

Ons Orkest - aflevering 1

Cultuurcafé TV: Hans Reijnders, film Zwermen, Ummer d'r Neaver

Cultuurcafé TV: Hans Reijnders, film Zwermen, Ummer d'r Neaver

25 jaar regionale tv: Limbourgeois

25 jaar regionale tv: Limbourgeois

JIP, Aerial Art en Damien van Elburg in Nachsjiech

JIP, Aerial Art en Damien van Elburg in Nachsjiech

Venlose basisscholen doen mee met Leesalarm

Venlose basisscholen doen mee met Leesalarm

Programma's