Artistieke tuinen: de sculpturen van Fons Schobbers in het Mariadal

Artistieke tuinen: de sculpturen van Fons Schobbers in het Mariadal

Het klooster Mariadal in Venlo is een bezienswaardigheid op zich. Naast heiligenbeelden staan er ook heel andere objecten, namelijk die van kunstenaar Fons Schobbers. Zijn abstracte sculpturen zijn gebaseerd op ontmoeting en verbinding met mensen.

|

Een hoop mensen kennen werk van Schobbers waarschijnlijk zonder dat ze weten dat het om deze kunstenaar gaat. Zo staat zijn tien meter hoge stalen kunstwerk ‘Tango’ als landmark aan de Maasoever in Venlo, en in Sittard een elf meter hoge sculptuur bij het Sabic Head Office.

Klooster gered
De kunstenaar woont samen met zijn vrouw in het klooster sinds 1982. Daarvoor woonden ze in Italië, waar de kunstenaar in marmergroeves werkte. “De zusters hebben hier in Venlo bijna honderd jaar gewoond. Wij kregen mensen over de vloer uit Venlo en daarvan kregen we te horen dat er hier een klooster gesloopt werd. Toen zijn we gaan kijken en we waren helemaal flabberdebaster van de ruimte!”

Destijds was er geen bestemming voor het pand en was het de norm dat het dus gesloopt werd. “Toen zijn we naar de gemeente gegaan en hebben we gezegd dat er wel een bestemming was, namelijk dat wij er wilden gaan werken en wonen. Nou, daar werd een beetje honend om gelachen, maar uiteindelijk hebben we het klooster gered.”

Expedities
Schobbers maakt sculpturen van verschillende materialen, zoals glas, staal, marmer en kunststof. Er staan bij uitzondering twee grote hoge houten beelden bij de entree van de tuin. “Die heb ik naar aanleiding gemaakt van een paar expedities die ik heb gemaakt naar Irian Jaya, het Asmat gebied (Indonesië, red.), wat die mannen daar deden inspireerde me; die hakten gewoon in een boom en daar kwamen prachtige beelden uit.” De twee houten vrouwfiguren zijn inmiddels al een paar decennia oud.

Ontmoeting
Maar voor de rest werkt de kunstenaar abstract. “Ik vind het moeilijk onder woorden te brengen hoe mijn werk precies ontstaat” vertelt hij tijdens het gesprek. En dat is nu net waarom hij kunstenaar is; Schobbers wil zijn boodschap en de energie die hij voelt in ontmoetingen overbrengen via de vormen die hij maakt. “Het zijn abstracties van mensen, van relaties en verhoudingen, dat is het thema van mijn werk. Bij figuratie heb je een voorkant en achterkant, maar dat heeft mijn werk niet.”

Schobbers wil dat er vanuit elke kant naar zijn werk gekeken kan worden en daar ook steeds een heel ander beeld door ontstaat. “Als je je even verplaatst, dan heb je een compleet ander verhaal. Dat is ook met de ontmoeting met mensen; je hebt allemaal een idee, maar als je even verder gaat of je gaat een andere hoek van een gesprek aan, dan heb je weer iets anders. Die combinatie vind ik belangrijk, om de mensen te blijven verrassen.”

Meer aandacht voor elkaar

De kunstenaar stelt de multi-dimensionaliteit van het leven en de mens centraal in zijn werk. Daarbij merkt hij op dat er maar weinig echte aandacht is door het toenemend gebruik van smartphones in intermenselijke communicatie.

“Als we meer naar elkaar zouden kijken, daarmee bedoel ik ook geïnteresseerd zijn, dus als je even focust op iemand en je stelt een vraag van ‘hoe is het met je?’ dat mensen verwonderd zijn dat je die vraag stelt, want die vraag wordt bijna niet meer gesteld.” Dat verwerkt hij dus ook in de -letterlijk- veelzijdige abstracte figuren die hij maakt.

“Als je echt wil kijken, dan kun je heel veel zien, en als je echt kijkt naar mensen, dan kun je ook heel veel zien.” besluit hij.

Meer informatie hierover

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.
Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Live optredens uit het L1 Cultuurcafé verzamelen we hier, ook in abonnement als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Maandag kurkdroog, zonnig, 28 graden

Maandag kurkdroog, zonnig, 28 graden

L1mburg Centraal: Wereldkampioenen snelschrijven arriveren in Maastricht

L1mburg Centraal: Wereldkampioenen snelschrijven arriveren in Maastricht

L1mburg Centraal: hoe staat MVV er voor bij de start van de competitie?

L1mburg Centraal: hoe staat MVV er voor bij de start van de competitie?

L1mburg Centraal: duizenden fans zagen Fortuna nipt verliezen van Ajax

L1mburg Centraal: duizenden fans zagen Fortuna nipt verliezen van Ajax

L1mburg Centraal: kachelhout schaars en duur

L1mburg Centraal: kachelhout schaars en duur

L1mburg Centraal - 7 augustus 2022

L1mburg Centraal - 7 augustus 2022

Programma's