Artistieke tuinen: de Goede Gaard in Berg aan de Maas

Artistieke tuinen: de Goede Gaard in Berg aan de Maas

Een beeldentuin die ontstond door geluk bij een ongeluk, dat is de Goede Gaard in Berg aan de Maas.

Verslaggever Niena Bocken ging langs bij de klimaatverantwoorde tuin van kunstenaarskoppel Babke Moelee en Frans van Straten:

|

Het was eigenlijk niet de opzet dat de tuin van kunstenaarskoppel Babke Moelee en Frans van Straaten een beeldentuin zou worden. Het duo kocht de boerderij met daaraan een stuk grond van 9000 vierkante meter zo'n vijf jaar geleden. "Er was hier toen nog helemaal niks", vertelt Babke. "Het was een schapenwei."

Gorilla
Nu lopen er negen kippen en een haan door de tuin, maar er zijn ook andere dieren te zien, al zijn die niet van vlees en bloed, maar van brons. De bezoekers van de tuin worden ontvangen aan de poort door een imposante gorilla, gemaakt door Frans van Straaten. Het is tevens het eerste beeld dat in de tuin werd geplaatst. De werkplaats waar de beelden worden gemaakt ligt in de boerderij zelf, waar het kunstenaarsduo woont. Mensen die langskomen kunnen ook daar een kijkje nemen.

Klimaatverantwoord
"We wilden eigenlijk het idee van een Engelse tuin hier, met paadjes die erdoorheen lopen, maar ook met borders, planten, dingen die zichzelf uitzaaien. "Het is bijna een hectare tuin", vertelt de kunstenares. Het stel heeft een passie voor biologisch en klimaatverantwoord leven. Ze verbouwen dan ook wat eigen groenten en daarnaast wordt er ook klimaatverantwoord getuinierd. In de keuze van de beplanting is altijd gezocht naar een meerwaarde voor vogels, hommels, bijen, vlinders, andere insecten en kleine zoogdieren. Daarnaast ligt er ook een tuinkas waar Babke regelmatig te vinden is.

Bronzen kat
Er staan op verschillende plekken dus ook bronzen beelden of mallen daarvan, zoals mensfiguren en dierfiguren. Zo ligt achteraan in de tuin een levensgrote kat. "Die is niet van brons, dit is het origineel, dus een kunststof waar je de mal op maakt, dat wordt dan gegoten in brons." Toch ziet het eruit alsof het brons is. "Dat hebben we geschilderd, zodat het toch een beetje brons lijkt", lacht Babke. Waar het bronzen afgietsel van de kat staat kan Babke niet zeggen, uit privacy overwegingen voor degene die hem heeft gekocht.

Positief door de crisis
Het idee van de beeldentuin in de tuin ontstond gedurende de coronacrisis, toen Frans en Babke door de maatregelen ook niet meer konden exposeren. "Toen liepen we hier in de tuin met zijn twee door deze hele mooie tuin en dachten we: "We moeten dit delen, het is zo'n grote plek in een dorp waar niet iedereen zo'n grote tuin heeft, laten we voor het weekend gewoon het hek open zetten en kijken wat er gebeurt!" Dat bleek een succes, zeker toen het koppel de beelden ook buiten zette om te bekijken. "Ik denk niet dat we daar nog mee gaan stoppen", zegt Babke. "Het is eigenlijk iets positiefs wat uit Corona is voortgekomen!"

Cultuurcafé

Cultuurcafé is een L1-programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur.

L1 Radio
Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 live op L1 Radio.  Presentatie: Jolien Linssen, Judith Kuypers, Peter Beeker, Wouter Nelissen en Tom Doesborg.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren.

L1 TV
Iedere maand een nieuwe aflevering op L1 TV. Kijk in de programmagids voor de exacte uitzendtijden.

Ontdek hier alle afleveringen van Cultuurcafé

Óngerwaeg en het drama in Ronkenstein

Óngerwaeg en het drama in Ronkenstein

Waar is Óngerwaeg deze week?

Waar is Óngerwaeg deze week?

L1mburg Centraal - 28 mei 2023

L1mburg Centraal - 28 mei 2023

L1 Sport: Tafel Voetbal met Maurice Graef, Reginald Thal en Mario Eleveld

L1 Sport: Tafel Voetbal met Maurice Graef, Reginald Thal en Mario Eleveld

Limburg Doc: Jazz Up, over jazz in Limburg

Limburg Doc: Jazz Up, over jazz in Limburg

De Stemming - 28 mei 2023

De Stemming - 28 mei 2023

Programma's