Artistieke tuinen: Bont en Blauw

Artistieke tuinen: Bont en Blauw

In de radioserie 'Artistieke tuinen' trekt verslaggever Niena Bocken erop uit om de buitenkunst in te duiken. In deze aflevering begeeft ze zich in Heythuysen waar de 3,5 hectare beeldentuin van ‘Bont en Blauw’ ligt.

|

De naam van de galerie en tuin van Nic en Mieke Wilms is afgeleid van de kudde blauwe schapen die er staat, en een aantal kunstkoeien die vanaf een afstandje niet te onderscheiden zijn van echte. Het is dan ook een landschap waarop je dit soort dieren zou verwachten.

Tentuinstelling
Het idee van de tuin ontstond zo’n vijftien jaar geleden, toen Nic Wilms samen met zijn vrouw en een aantal bevriende kunstenaars bedacht om tweejaarlijks een ‘Tentuinstelling’ te houden om hun aangekochte kunst te exposeren.

Dat bleek zo’n succes dat er dan ook bandjes werden gevraagd om te komen spelen en sprekers werden gevraagd om een verhaal te vertellen. De tuin is sindsdien is uitgebreid tot een landgoed met daarop zo’n honderd kleine en hele grote stukken van verschillende nationale- en internationale kunstenaars, die voor publiek toegankelijk is.

Liggende man
Toch zoekt het kunstige stel het ook dicht bij huis als het gaat om kunst. Zo staan er een aantal werken van Wim Klabbers uit Milsbeek. Een daarvan is een stalen assemblage met een doorsnee van zo’n drie meter breed en meer dan twee meter hoog.

“Wij hebben hem de liggende man genoemd” vertelt Nic. Klabbers gaf zijn werken namelijk zelf geen namen. Het is dus een interpretatie van het stel Wilms. Hoe het werk bedoeld was door de kunstenaar weten ze niet precies; “Hij is overleden, maar met zijn weduwe hebben we wel nog steeds contact.”

Het beeld ziet er indrukwekkend en vooral ook zwaar uit “Maar dat valt best mee, ook met tillen, dat kan met zijn vieren.” De werken van Klabbers zien er ondanks het stalen karakter heel organisch uit.

Jodentransport
Hoewel de tuin licht en vrolijk oogt staat er ook werk in met een meer ernstige ondertoon. In een nisje van de tuin staat een kunstwerk van. “Dit is een werk van Paul van Cruchten. Dat is gebaseerd op een foto uit de oorlog waarbij de Joden gedeporteerd werden. Hij heeft met planken een wagon nagemaakt waartussen de spleten in dat hout handen komen van Joden die nog zwaaiden naar de mensen die achterbleven.”

Van Cruchten woont eveneens in Heythuysen, zegt Wilms. En dus wilde het stel het werk waarop de kunstenaar afstudeerde graag in de tuin exposeren, ook vanwege de lading die eraan zit. “We vonden het heel indrukwekkend en als je nu kijkt is het nog altijd de realiteit als we bijvoorbeeld naar het Oosten kijken. We hebben hier ook wat rondleidingen van scholen, zodat we er een verhaal bij kunnen vertellen.”

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.
Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Live optredens uit het L1 Cultuurcafé verzamelen we hier, ook in abonnement als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Wie wint het OLS 2022? Volg het live bij L1!

Wie wint het OLS 2022? Volg het live bij L1!

L1mburg Centraal - 6 juli 2022

L1mburg Centraal - 6 juli 2022

L1mburg Centraal: Mathieu Cordang, 125 jaar geleden de Limburgse topwielrenner

L1mburg Centraal: Mathieu Cordang, 125 jaar geleden de Limburgse topwielrenner

L1mburg Centraal: wolf verkiest grensoverschrijdende natuurgebieden

L1mburg Centraal: wolf verkiest grensoverschrijdende natuurgebieden

L1mburg Centraal: WMC opent met symposium over muziek

L1mburg Centraal: WMC opent met symposium over muziek

L1mburg Centraal: zorgpersoneel uit Azië naar Limburg gehaald

L1mburg Centraal: zorgpersoneel uit Azië naar Limburg gehaald

Programma's