Armstrong blijft winnaar Profronde Heerlen

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
Lance Armstrong wordt niet geschrapt van de palmares van de Profronde in Heerlen. Armstrong won het wielercriterium in 1999.
Organisator Chris Tiekstra wil Armstrong niet schrappen, omdat het besluit veel commotie zou opleveren. "Als we alle renners moeten schrappen die doping hebben gebruikt, dan zou een amateur winnen", aldus Tiekstra. De Profronde werd ook gewonnen door Michael Rasmussen, Marc Lotz, Thomas Dekker en Danny Nelissen, allen renners die doping hebben gebruikt.
De organisatoren van de Amstel Gold Race wachten op een besluit van de internationale wielerunie UCI over de situatie van Armstrong.  Volgens organisator Emiel Frambach is er internationaal nog niet gesproken over een richtlijn voor het schrappen van wieleruitslagen van dopingzondaars. "Armstrong is niet betrapt in de Gold Race, dus wij kunnen hem ook niet schrappen van de erelijst", aldus Frambach. Armstrong werd in 1999 en 2001 tweede in de Amstel Gold Race, achter respectievelijk Michael Boogerd en Erik Dekker.
Ook Frambach erkent de moeilijke spagaat van de wielerunie. Het annuleren van de uitslagen van Lance Armstrong zonder positieve dopingtest zou een precedent scheppen voor andere winnaars die doping gebruikten. Zo werd de Amstel Gold Race onder meer gewonnen door Riis, Museeuw, Vinokourov, Rebellin, Di Luca, en Schumacher, allen renners die in opspraak raakten door dopinggebruik.