Archief Joan Melchior van der Meij

Archief Joan Melchior van der Meij

De jonge architect Joan Melchior van der Meij had al een paar keer de vermaarde kunstprijs Prix de Rome gewonnen toen hij in 1910 neerstreek in Zuid-Limburg.

|

Vele landen en steden had hij de jaren daarvoor bezocht om onderzoek te doen naar bouwvormen en materiaalgebruik. Het waren vermoeiende reisjaren geweest. Van der Meij vond in het dorpje Geulle de rust om zijn ideeën uit te werken. Vanuit de Limburgse villa groeide hij uit tot een van de grondleggers van de bouwstijl Amsterdamse school.

In Geulle is in juni 2011 de inventaris gepresenteerd van het verloren gewaande archief van Van der Meij. Grafisch ontwerper Paul Smeets heeft 15 jaar gewerkt aan het bijeen brengen van dat archief. Met de presentatie is de weg vrijgemaakt voor het schrijven van een boek over het leven en werk van architect Joan Melchior van der Meij. Tom Doesborg bezoekt Geulle.

Logo 1Limburg

Droogte zorgt voor massale bomensterfte in Limburg

Droogte zorgt voor massale bomensterfte in Limburg

Steeds meer bomen en struiken in Limburg leggen het loodje als gevolg van de aanhoudende droogte. Het gaat dan met name om coniferen, sparren, berken en eiken. Door het tweede droge jaar op rij staat het grondwaterpeil veel te laag, waardoor de wortels…

Programma's