Appie Drielsma's onvoltooide voltooid, in Limburg Doc

Appie Drielsma's onvoltooide voltooid, in Limburg Doc

Zondag 8 juli om 11:00, 13:00 en 15:25 uur

Kunstenaar Appie Drielsma kreeg van de provincie Limburg de opdracht een borstbeeld te maken van koning Willem-Alexander, bedoeld voor de Statenzaal van het gouvernement.

Drielsma begon vol trots en overgave en werd daarbij gevolgd door cameraman/programmamaker Ben Brack. Maar de kunstenaar overleed voordat het beeld klaar was. Toch kwam het beeld er uiteindelijk.

Het wordingsproces van het beeld ging voor Drielsma gepaard met veel onzekerheid en twijfel, maar ook met enthousiasme en overtuiging dat hij op de goede weg zat. Dit inkijkje in het leven van de kunstenaar is uniek, omdat het publiek vaak alleen het resultaat ziet als een kunstwerk ergens wordt getoond. Appie maakte zelfs twee beelden van klei, om er uiteindelijk één te kiezen, die moest worden gegoten in brons.

Dilemma
In de documentaire wordt goed zichtbaar met welk dilemma de Maastrichtse kunstenaar te maken heeft. Toen de keuze uiteindelijk werd gemaakt, werd hij opgenomen in het ziekenhuis. Niets wees er op dat moment op dat hij het beeld zelf niet zou kunnen afmaken. Appie Drielsma overleed in juli 2014 als gevolg van complicaties na een heupoperatie.

De draad opgepakt
Enige tijd na de begrafenis pakte zijn vrouw Gemma de draad op, met als doel het beeld te laten voltooien. Haar tomeloze inzet en passie hebben ertoe geleid dat het beeld uiteindelijk op 26 mei 2015 werd onthuld door gouverneur Theo Bovens.

Het werk van Appie leeft voort en dat is goed te zien in de documentaire ‘Appie Drielsma's onvoltooide voltooid’ van de makers Ben Brack en Akkie Brack-Sewalt.

Dit programma is in april en juli 2017 al eens uitgezonden.

Limburg Doc

Limburg Doc is een platform voor (jonge) Limburgse documentaire-makers en voor documentaires over Limburgse onderwerpen.

(Bijna) alle uitgezonden documentaires staan hier

Logo 1Limburg

Programma's