Al eerder belangenverstrengeling Ithaka

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
GroenLinks-fractievoorzitter Van Tulder maakte zich ook in 2009 al schuldig aan keiharde belangenverstengeling rond Ithaka.
Dat zegt oud-fractievoorzitter Ingrid Muijs van de VVD in het Limburgs Parlement.

Subsidie

Volgens haar heeft Van Tulder destijds rechtstreeks ambtenaren benaderd nadat die een negatief advies hadden gegeven over provinciale subsidie aan het centrum in oprichting. Muijs zegt Van Tulder daar ook over te hebben aangesproken. Ook heeft er een gesprek plaatsgevonden met de toenmalige gouverneur Leon Frissen.

Lobbywerk

De oud-VVD fractievoorzitter vindt dat het niet kan dat een politicus lobbywerk doet als bestuurslid van een stichting waarvan je partner directeur is. "Dat moet je aan anderen overlaten," aldus Muijs. Ze heeft er geen probleem mee dat Ithaka uiteindelijk wel 1 miljoen provinciale subsidie kreeg.

Consternatie

Muijs komt nu met het verhaal omdat bekend is geworden dat Van Tulder in juni actief lobbyde bij collega-statenleden voor provinciale steun om een faillissement van Ithaka te voorkomen. Dat lobbywerk was uiteindelijk tevergeefs. Muijs vindt het vreemd dat Van Tulder verbaasd reageert op de consternatie daarover. Ze wist gezien de eerdere situatie dat ze voorzichtig moest opereren maar is gewoon doorgegaan , aldus Muijs.