Aflvering 10: Melkveehouderij Jose en Michel Rompelberg

Aflvering 10: Melkveehouderij Jose en Michel Rompelberg

Een prachtige boerderij in Eijsden. Twee broers; twee tegenpolen. Samen hebben ze maar een doel. Melk leveren van topkwaliteit. 160 koeien lopen iedere dag de melkrobot in. Of beter gezegd de draaimelkstal in design.

Wanneer ik de stal voor de eerste keer binnenstap waan ik me in een showroom... De muren zijn betegeld in felle frisse kleuren en alles ziet er spik en span uit. De tweede verrassing is dat de boerin staat te melken. Zij heeft geen tijd om te praten. Geconcentreerd voert zij de regie. Als ik naar haar kijk voel je het ritme, er ontstaat een cadans in haar handelingen met de koeien.

Jose praat honderduit, over de centrale rol van moeder in het gezin en op de boerderij, zijn dromen en zijn enorme dosis nieuwsgierigheid. Korte gebaren, felle ogen en heel veel woorden en een oneindige energie. Michel kijkt toe. Hij zegt niet veel, maar ziet alles. Ik laat me meenemen in de wereld van deze twee mannen. Op de tractor rij ik met Jose naar Wallonië waar de broers de maïs verbouwen voor hun koeien.

We praten over de grenzeloosheid van dit stuk Limburg, over de betekenis van grond, over de toekomst en het genieten van een goed glas wijn en natuurlijk over de schoonheid van Limburg. Als ik aan het eind van de middag vraag of we niet met een koe naar de PLUS kunnen om de melk te brengen hoeven Michel en Jose niet lang na te denken... Twee kwajongens en een presentatrice met een koe op stap door het prachtige Eijsden. Het duurde even maar het was het waard. (Ik moet er nog steeds stilletjes om lachen...!)

Logo 1Limburg

Programma's