Aflevering 5, 21 november

Aflevering 5, 21 november

Het AZM doet wetenschappelijk onderzoek naar bruin vet. Bruin vet zit in ons lichaam en zou wel eens de sleutel kunnen zijn tot een succesvolle bestrijding van overgewicht. Ook maken we in deze aflevering kennis met de 55-jarige Annemiek Winkelmolen. Annemiek kampt al jaren met longemfyseem en astma. Een ernstige longontsteking met complicaties kostte haar in april vorig jaar bijna het leven. Toen ze uit het ziekenhuis werd ontslagen kon ze nauwelijks lopen. Overal had ze hulp bij nodig. Dan hoort ze van CIRO in Horn.

Bruin Vet
arts, azm, Marken Lichtenbelt Door het 'bruine vet' in je lichaam te stimuleren, kun je ongeveer 4 kilo per jaar afvallen. Zonder dat je hoeft te bewegen of te diëten. Dit blijkt uit drie nieuwe studies. Tot voor kort werd aangenomen dat dit zogenoemde Brown Adipose Tissue (BAT) alleen aanwezig was bij baby's. Het zou ze warm houden. Maar tegen de tijd dat we volwassen en gespierder worden, zou dit goede vet totaal verdwenen zijn.

BAT is van nature bruin en krijgt daarom de bijnaam 'bruin vet'. Het meeste vet in ons lichaam is echter geel of wit. Uit de onderzoeken blijkt dat de helft van de volwassenen genoeg bruin vet heeft om het 'slechte' witte vet in hun lichaam af te breken. BAT wordt actief als je het koud krijgt. Het gaat dan wit vet verbranden. Uit de onderzoeken is bovendien gebleken dat bruin vet meer voorkomt bij vrouwen, slankere mensen en mensen met een lage bloedsuiker. De onderzoekers hopen dat ze een manier kunnen vinden om de groei van BAT te stimuleren om mensen te helpen met afvallen.

Dr. Wouter van Marken Lichtenbelt is als onderzoeker van de vakgroep humane biologie verbonden aan het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Vorig jaar publiceerde hij over het fenomeen bruin vet als de mogelijke sleutel tot de oplossing van extreme zwaarlijvigheid. De aanwezigheid van bruin vet bij volwassenen werd overigens in het AZM toevallig op scans van kankerpatiënten ontdekt. Van Marken Lichtenbelt ontdekte vervolgens dat er een relatie is tussen het gewicht van personen en de hoeveelheid bruin vet in zijn of haar lichaam.

www.azm.nl
www.mumc.tv

heel de mens5.jpg

Ciro in Horn
CIRO is het vroegere Hornerheide, waar je naar toe ging voor behandeling van astma. Tegenwoordig is het veel meer dan dat. CIRO Horn is het expertisecentrum voor chronisch orgaanfalen. Dat betekent dat je daar niet alleen terecht kunt voor revalidatie in verband met ernstige COPD-klachten, maar ook voor hartfalenrevalidatie en slaapstoornissen.

De opzet van CIRO is om zoveel mogelijk buiten het ziekenhuis deskundige (revalidatie)zorg aan te bieden. Daarbij wordt uitgegaan van de kwaliteit van leven van de patiënt. Bij binnenkomst wordt een patiënt eerst drie dagen grondig onderzocht. Op basis daarvan wordt voor een periode van een aantal weken een programma vastgesteld. Dit programma is voor iedere patiënt anders. De behandeling is immers maatwerk. Patiënten ondergaan een veelheid aan therapieën. Dit vloeit voort uit de filosofie dat COPD niet alleen met longproblemen te maken heeft maar ook gevolgen heeft voor andere lichaamsfuncties en zelfs de psychische conditie. Daarom wordt bij CIRO ook gekeken naar iemands dieet, fysieke belasting, spierkracht etc.

Met deze multidisciplinaire, individuele, aanpak van de patiënt loopt CIRO in Horn wereldwijd voorop. Het AZM heeft een meerderheidsaandeel in CIRO. Dat betekent dat CIRO academische zorg kan verlenen, en de meest actuele wetenschappelijke kennis kan toepassen. Behoefte aan behandelingsplekken zoals die bij CIRO neemt de komende jaren naar verwachten steeds verder toe. Het aantal mensen met COPD stijgt namelijk de komende jaren, onder andere als gevolg van roken.

www.azm.nl
www.mumc.tv
www.ciro-horn.nl
www.apneuvereniging.nl

AvondGasten: corona in Limburg - vaccineren of niet?

AvondGasten: corona in Limburg - vaccineren of niet?

L1mburg Centraat - 25 november 2020

L1mburg Centraat - 25 november 2020

L1mburg Centraal: hoe werken we het tekort aan zorgpersoneel weg?

L1mburg Centraal: hoe werken we het tekort aan zorgpersoneel weg?

#WijZijnLimburg: Klasse kanjers van Radio Koraal

#WijZijnLimburg: Klasse kanjers van Radio Koraal

L1mburg Centraal: 40% Limburgers twijfelt over of weigert coronavaccin

L1mburg Centraal: 40% Limburgers twijfelt over of weigert coronavaccin

L1mburg Centraal: nachtelijke plofkraak in Maastricht

L1mburg Centraal: nachtelijke plofkraak in Maastricht

Logo 1Limburg

Programma's