
Hubertho 'Tho' Lemaire is 88 jaar maar nog altijd zeer actief. In het verzorgingstehuis in Meerssen zorgt Lemaire als diskjockey voor het nodige amusement. Hij heeft echter hartklachten. Oorzaak: slecht werkende aorta (hart)kleppen. In het AZM worden de kleppen vervangen. Een ingreep die tegenwoordig mogelijk is via de lies of de punt van het hart.De 21-jarige Claudia uit Eindhoven heeft slecht werkende nieren. Wanneer ze in verwachting raakt, zoekt haar specialist in het Maxima Medisch Centrum direct contact met collega’s in van het AZM. Een voorbeeld van nauwe samenwerking tussen het Eindhovense ziekenhuis en het Academisch Ziekenhuis Maastricht.
Aortaklepvervanging via lies of punt van het hartOm ervoor te zorgen dat het hart het bloed altijd in de juiste richting pompt, zitten in het hart vier kleppen die werken als een soort ventiel. De hartkleppen bestaan uit fijn en zeer elastisch bindweefsel. Elke hartklep opent en sluit in de loop van slechts één dag circa. 120.000 keer. Wanneer dat niet het geval is, dan is er sprake van een hartklepgebrek. In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen twee vormen klepgebreken. Bij de vernauwing (stenose) komt er niet voldoende bloed door de klep en hoopt het zich op in het daarvoor liggende hartgebied. Bij een lekkage (insufficiëntie) van de hartklep stroomt een deel van het voortgestuwde bloed weer achter de hartklep terug. Er zijn verschillende oorzaken voor hartklepgebreken.
Aangeboren hartklep afwijkingen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door de gevolgen van schadelijke stoffen in de zwangerschap of bij aandoeningen van de moeder in de loop van de zwangerschap (b.v. rodehond of diabetes mellitus). Hartklepgebreken kunnen zich ook ontwikkelen na een hartinfarct, na een ontsteking van de hartspier (myocarditis) of door kalkafzettingen en tumoren.
www.azm.nl
www.mumc.tv
www.hartstichting.nl
www.hartgenoten.nl
Samenwerking AZM met Maxima Medisch Centrum
Het Academisch Ziekenhuis Maastricht en het Maxima Medisch Centrum in Eindhoven/Veldhoven werken al langer met elkaar samen op het gebied van orgaantransplantatie. Het AZM geldt daarbij als expertisecentrum, het is een europees erkend ‘centre of excellence’. De nierspecialisten (nefrologen) die in het MMC werken zijn opgeleid in het AZM. Het MMC verwijst ook alle hemodialysepatiënten naar Maastricht voor shuntchirurgie. Patiënten krijgen in verband met lastig aanprikken door chirurg Jan Todoir van het AZM een shunt geplaatst. Beide ziekenhuizen willen ook op andere terreinen de samenwerking uitbreiden zoals, zoals op het gebied van moeder en kind, oncologie en personeelszaken.
www.azm.nl
www.mmc.nl