A2-Portugezen slechts ten dele gecompenseerd

A2-Portugezen slechts ten dele gecompenseerd

Aannemerscombinatie Avenue2 gaat de Portugese werknemers aan de A2-tunnel in Maastricht slechts een deel van de ingehouden kosten terugbetalen.

Dat zei directeur Bauke Lobbezoo van Avenue2 dinsdag.

In november 2013 adviseerde een onderzoekscommissie van de Stuurgroep A2 om de huisvestingskosten terug te betalen. De Ierse onderaannemer Rimec houdt maandelijks 968,75 euro in voor kosten van de Portugezen. Voor dat geld mogen de Portugezen met zijn vieren in een slooppand bij de bouw wonen en krijgen ze twee vliegtickets naar Portugal. "In december oordeelde een rechter dat er geen juridische verplichting is tot terugbetaling", zei Lobbezoo. De aannemer betaalt daarom alleen de huisvestingskosten terug, ruim 400 euro per maand, aldus Lobbezoo.

Geen belofte gedaan
Lobbezoo ontkent met klem in november een volledige terugbetaling van de inhouden gelden beloofd te hebben. Die indruk werd toen volgens publicaties in meerdere media overigens wel gewekt. Lobbezoo ontkent dat dinsdag echter. Rimec houdt het geld volgens een rapportage van de onderzoekscommissie in november ten onrechte in, maar de Ieren willen het geld niet terugbetalen. Ze hoeven dat ook niet van de rechter. Daarom draait Avenue2 nu op voor de huisvestingskosten.

FNV teleurgesteld
Bestuurster Ellen Hoeijenbos van FNV Bouw toonde zich dinsdag teleurgesteld over de houding van de aannemer. Ze wil op zeer korte termijn met directeur Lobbezoo om tafel gaan zitten. "Avenue2 moet de totale logistieke kosten terugbetalen", zei ze. Inmiddels is er nog geen nieuwe cao voor de Portugese werknemers. Lobbezoo benadrukte dat de buitenlandse werknemers desondanks volledig onder het Nederlandse stelsel vallen. "Nederlandse en buitenlandse arbeiders worden gelijk beloond en belast."

'Qua salaris niets te klagen'
Qua loon hebben de Portugezen volgens Lobbezoo niet te klagen. "Ze verdienen met 45.000 euro bruto per jaar anderhalf maal modaal."

Lees meer over de misstanden met de werknemers bij de A2-tunnel in Maastricht>>

Foto: ANP

Logo 1Limburg

Programma's

Cultura Nova

Cultura Nova opent met Firebirds van Theater Titanick en L1 is er live bij

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

Oud Limburgs Schuttersfeest

Oud Limburgs Schuttersfeest, zondag 2 juli in Merkelbeek

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Tour de L1mbourg

Dagelijks live wielerprogramma tijdens de Tour de France, steeds vanuit een andere Limburgse gemeente. Van 30 juni t/m 23 juli op L1 TV en L1 Radio.

Nieuw uit Limburg

Nieuw uit Limburg: Extra de aandacht voor kwaliteitsmuziek uit onze eigen provincie. Die plaat hoor je dan een week lang heel vaak op L1 Radio!

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

Van Horen Zeggen

Waargebeurde, persoonlijke verhalen die je een glimlach bezorgen, hardop laten lachen, meeslepen, raken én verhalen waar je mond van openvalt

Gedreven Maatwerk

​Gedreven Maatwerk: Verhalen over mensen bij de philharmonie zuidnederland, elke zondagavond op L1 TV

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied. De nieuwe serie begint in september 2017.

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

Onze Mijnwerkers

Over mijnen en mijnwerkers

Verborgen Verlangens

In de serie Verborgen Verlangens gaan de wensen van mantelzorgers in vervulling.

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

Stemmingmakers

Stemmingmakers: een serie diepgravende interviews met markante en spraakmakende Limburgers

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

Limburg van Boven

We vliegen met een helikopter boven onze prachtige provincie. Zo heb je Limburg nog nooit gezien!

L1mbo Top 10

L1mbo Top 10, elke maand de tien beste Limburgstalige liedjes, plus een opvallende nummer 11

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.