9 juni 2015

9 juni 2015

Bekijk hier de uitzending van AvondGasten terug. In de uitzending van 4 juni de volgende onderwerpen:

Een grote, logistieke uitdaging voor de organisatie van het Oud Limburgs Schuttersfeest in Maasniel dit jaar. Hoe lastig is het om in een stedelijke omgeving het OLS te organiseren. Dit en veel meer in AvondGasten met L1-redacteur Tom Doesborg, president van de Oud Limburgse Schuttersfederatie Ger Koopmans en hoofdredacteur van Limburgs Schutterstijdschrift Jos Gerits.

Verder de gevolgen voor het cultuurbeleid voor Limburg. PvdA-minister Jet Bussemaker heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat er geen fusie komt van Opera Zuid en de Nederlandse reisopera uit Enschede. Daarmee schuift ze het advies van de Raad voor Cultuur voor cultuursubsidies opzij. CDA-gedeputeerde van Cultuur Ger Koopmans heeft eerder in een brief laten weten een fusie ook niet verstandig te vinden. Hij zal de beslissing toelichten in de uitzending.

Een op drie medisch specialisten wil behandeling weigeren aan mensen met een ongezonde leefstijl. Dat blijkt uit een enquête van het programma Brandpunt. Bepaalde voorzorgsmaatregelen, zoals stoppen met roken, kunnen bijvoorbeeld de kans op complicaties bij een operatie verminderen. Maar je sluit een grote groep mensen uit. Dat is ethisch moeilijk te rijmen. Iedereen heeft recht op gezondheidszorg. We praten erover met hoogleraar filosofie publieke gezondheidszorg Klasien Horstman verbonden aan de Universiteit Maastricht.

En de detective- en thrillergids van Vrij Nederland is weer uitgekomen. Het thrillerdebuut ‘Het meisje in de trein’ van de Britse journaliste Paula Hawkins is verkozen tot VN-thriller van het jaar 2015. Thrillers blijken meer geschreven én gelezen te worden door vrouwen. Ook in het boek van de Roermondse Joyce Spijker spelen vrouwen een prominente rol. Volgens haar is een thriller moeilijker te schrijven dan een roman. Daarover gaat ze in gesprek met boekhandelaar Wim Krings uit Sittard, een fervent liefhebber van het genre. Welke spannende boeken móeten we dit jaar lezen?

Presentatie Frans Pollux, Kirsten Paulus

AvondGasten
AvondGasten is elke werkdag op L1 TV te zien om 17:55, 20:55 en 22:55 uur.
Meer over AvondGasten steeds op www.L1.nl/avondgasten

Logo 1Limburg

Forse nederlaag Fortuna op bezoek bij FC Dordrecht

Forse nederlaag Fortuna op bezoek bij FC Dordrecht

Een week na het binnenhalen van de periodetitel heeft Fortuna Sittard een even onverwachte als pijnlijke nederlaag geleden. FC Dordrecht, de nummer 15 van de Jupiler League, klopte de Jupiler League-koploper met maar liefst 3-0.

Programma's

Klasjenere

Klasjenere: een goed gesprek met Limburgse dialectartiesten.

Tijd voor Toen

Tijd voor Toen, met bijzondere beelden van Limburg uit lang vervlogen tijden. Sinds 1997 zijn meer dan 150 afleveringen uitgezonden, door Omroep Limburg TV en later L1. De serie liep tot 2008.

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

AvondGasten

AvondGasten, met sprankelende gasten. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. Op werkdagen om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied.

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

LVK

Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer: 60 liedjes, drie halve finales, één zinderende finale en één winnend carnavalslied voor Limburg

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.

Kijk mij eens

Schijnwerpers op Limburgse vloggers

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.

Limburg van Boven

We vliegen met een helikopter boven onze prachtige provincie. Zo heb je Limburg nog nooit gezien!

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.

Nieuw uit Limburg

Nieuw uit Limburg: Extra de aandacht voor kwaliteitsmuziek uit onze eigen provincie. Die plaat hoor je dan een week lang heel vaak op L1 Radio!

Klassieke Gast

Elke zondagavond een goed gesprek met een gast uit de Limburgse klassieke muziekwereld

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

Het Geluid van Zuid

Het laatste Limburgse muzieknieuws krijg je van Henk Hover.

LEF!

LEF! is hét podium voor jong talent uit de wereld van harmonie en fanfare. Een samenwerking van L1 en LBM. Presentatie: Sef Thissen

Limbourgeois

Limbourgeois is een tv-programma over het goede leven in Limburg (zondag 18:05 uur). Jo Cortenraedt bezoekt culinaire hotspots, recepties, openingen en exposities.

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

De Stemming

Interview- en discussieprogramma van L1 Radio met politiek, cultuur, economie, wetenschap en media. Verder debat, een column en altijd live-muziek. Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur..

Slim burger

Erol Oztan toont bijzondere en duurzame projecten in de regio Parkstad, waar verandering aanzet tot innovatie. In acht afleveringen gaat hij op zoek naar de slimme Limburger, de Slim burger.

L1mbo Top 10

L1mbo Top 10, elke maand de tien beste Limburgstalige liedjes, plus een opvallende nummer 11