9 juni 2015

9 juni 2015

Bekijk hier de uitzending van AvondGasten terug. In de uitzending van 4 juni de volgende onderwerpen:

Een grote, logistieke uitdaging voor de organisatie van het Oud Limburgs Schuttersfeest in Maasniel dit jaar. Hoe lastig is het om in een stedelijke omgeving het OLS te organiseren. Dit en veel meer in AvondGasten met L1-redacteur Tom Doesborg, president van de Oud Limburgse Schuttersfederatie Ger Koopmans en hoofdredacteur van Limburgs Schutterstijdschrift Jos Gerits.

Verder de gevolgen voor het cultuurbeleid voor Limburg. PvdA-minister Jet Bussemaker heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat er geen fusie komt van Opera Zuid en de Nederlandse reisopera uit Enschede. Daarmee schuift ze het advies van de Raad voor Cultuur voor cultuursubsidies opzij. CDA-gedeputeerde van Cultuur Ger Koopmans heeft eerder in een brief laten weten een fusie ook niet verstandig te vinden. Hij zal de beslissing toelichten in de uitzending.

Een op drie medisch specialisten wil behandeling weigeren aan mensen met een ongezonde leefstijl. Dat blijkt uit een enquête van het programma Brandpunt. Bepaalde voorzorgsmaatregelen, zoals stoppen met roken, kunnen bijvoorbeeld de kans op complicaties bij een operatie verminderen. Maar je sluit een grote groep mensen uit. Dat is ethisch moeilijk te rijmen. Iedereen heeft recht op gezondheidszorg. We praten erover met hoogleraar filosofie publieke gezondheidszorg Klasien Horstman verbonden aan de Universiteit Maastricht.

En de detective- en thrillergids van Vrij Nederland is weer uitgekomen. Het thrillerdebuut ‘Het meisje in de trein’ van de Britse journaliste Paula Hawkins is verkozen tot VN-thriller van het jaar 2015. Thrillers blijken meer geschreven én gelezen te worden door vrouwen. Ook in het boek van de Roermondse Joyce Spijker spelen vrouwen een prominente rol. Volgens haar is een thriller moeilijker te schrijven dan een roman. Daarover gaat ze in gesprek met boekhandelaar Wim Krings uit Sittard, een fervent liefhebber van het genre. Welke spannende boeken móeten we dit jaar lezen?

Presentatie Frans Pollux, Kirsten Paulus

AvondGasten
AvondGasten is elke werkdag op L1 TV te zien om 17:55, 20:55 en 22:55 uur.
Meer over AvondGasten steeds op www.L1.nl/avondgasten

Logo 1Limburg

Programma's