800 jaar Horst aan de Maas: Zet de klok ma stil

800 jaar Horst aan de Maas: Zet de klok ma stil

Woensdag 25 september 21:00, zaterdag 28 september 18:00 | 23:00, zondag 29 september 11:00 | 14:00 | 16:00

L1 zendt op woensdag 25 september de documentaire 'Zet de Klok ma stil'
uit, over 800 jaar Horst aan de Maas.

Horst is ouder dan 800 jaar, maar het oudste document over het dorp dateert uit 1219. Dit jaar staan de nog jonge gemeente Horst aan de Maas (anno 2001) en de daartoe behorende 16 kerkdorpen in het teken van deze mijlpaal.

Horst aan de Maas ontstond uit een herindeling van de gemeentes Broekhuizen, Horst en Grubbenvorst.

Acht eeuwen menskracht
2019 staat bol van de activiteiten, maar 800 jaar geschiedenis vat je niet samen in een documentaire van 26 minuten. 'Zet de Klok ma stil' gaat vooral over 800 jaar menskracht. De 'gemiddelde' Horstenaar is niet iemand, die zich graag op de voorgrond profileert. Maar er zit wel veel passie en doorzettingsvermogen in deze streek!

Het DNA van Horst
Nooit opgeven en je dromen najagen, dat zit in het 'Horster DNA'. Voorbeeld daarvan is Hub van Doorne, geestelijk vader van DAF en geboren in America. Of Hay Peeters uit Lottum, die klokkenmaker wilde worden maar dat niet mocht van thuis. De klok die hij na zijn pensionering maakte staat nu in het gemeentehuis van Horst.

Vroeger en nu
Verder: Het verzet tegen een afvalberg bracht de dorpelingen van America dichter bij elkaar en met boeren van vroeger en nu kijken we naar de agrarische gemeente die Horst aan de Maas was en nog steeds is. En waarom is Griendtsveen een vreemde eend in deze bijt? Horster jeugd gunt ons 'n kijkje in hun 'kiët', waar ze helemaal zichzelf kunnen zijn en waar misschien wel de kiem wordt gelegd voor grootse dingen in de toekomst. En: Donkere tijden komen terug. Het stilste evenement van Nederland wacht ons op. In Horst.

Ontmoeten, verrassen en verbinden. Sleutelwoorden in 'Zet de Klok ma stil', een documentaire van Bas van der Zwaan. Woensdag 25 september om 21.00 uur op L1 TV.

Logo 1Limburg

Programma's