Documentaire over eerste 50 radiojaren regionale omroep

Documentaire over eerste 50 radiojaren regionale omroep

Vrijdag 25 december 09:00 uur en zondag 27 december 11:00 uur op L1 Radio.

Het is kerstavond 1945. Een spannend moment voor enkele medewerkers van de net opgerichte Regionale Omroep Zuid. Vanuit een inderhaast ingerichte kleine studio in de Boschstraat in Maastricht gaat de eerste Limburgse radio-uitzending de ether in. Met een strakke toespraak op een krakende middengolf zender van minister Gerard van der Leeuw van Onderwijs is de Limburgse regionale omroep een feit.

De eerste halve eeuw
Die gebeurtenis herdenken we bij L1 75 jaar later. Op 25 en 27 december herhalen we een radiodocumentaire over de eerste halve eeuw van de omroep. Hierin wordt uitgebreid stilgestaan bij de eerste radio-uitzending en alles wat daaraan voorafging. Want het besluit om de eerste regionale omroep van Nederland op te richten was geen cadeautje voor de Limburgers.

|

Onrust in de mijnen
In 1945 was het onrustig in de Limburgse mijnen. Met wilde stakingen werd de kolenwinning in gevaar gebracht. Dat zinde de regering in Den Haag niet, want kolen waren onmisbaar voor de wederopbouw van het land. In de documentaire vertelt mijnwerker Wiel Hamers: “Op de mijn zat oud zeer vanwege mensen die tijdens de bezetting met de Duitsers geheuld hadden. Die wilde men weg hebben. Dat gebeurde ongeorganiseerd, iemand stond op een bank te schreeuwen, dat trok de mijnwerkers aan en vervolgens besloot men niet te gaan werken en naar huis te gaan”.

Radio was bittere noodzaak
Oud-topman Joop Landré van de toenmalige radiozender Herrijzend Nederland was betrokken bij de oprichting van de ROZ: “Limburg was belangrijker dan Utrecht of Gelderland vanwege de kolen. Vandaar dat minister-president Schermerhorn de mensen smeekte de handen in elkaar te slaan want van de mijnwerkers moest de wederopbouw komen. Die zender was bittere noodzaak, geen cadeautje”.

Niet katholiek wel Limburgs
De ROZ was een vreemde eend in de bijt van de toenmalige omroepwereld, de regionale omroep paste niet bij het verzuilde bestel. Dat was bewust legt Joop Landré uit: “Wij waren de felle voorstanders van een nationale omroep. De ROZ was onderdeel van ons -mislukte- plan om een nationale omroep te vormen”. De ROZ was dus niet katholiek, nogal bijzonder in 1945 in Limburg. Programmaleider Chris Smits vertelt in de documentaire hoe hij weet te voorkomen dat de Katholieke kerk een voet aan de grond krijgt bij de ROZ.

Van familiezender tot luis in de pels
In de eerste decennia is de ROZ vooral een zender met aandacht voor de Limburgse cultuur en er zijn veel familiale programma’s te horen. In de jaren zeventig verandert dat als er een nieuwe generatie journalisten binnenkomt die de zittende macht kritisch gaan volgen. Dat leidt tot irritatie bij onder andere de toenmalige gouverneur Sjeng Kremers.

Documentaire 50 jaar regionale omroep
In een radiodocumentaire uit 1995 komen de betrokkenen van de eerste halve eeuw aan het woord. Dat geeft een prachtig tijdsbeeld van de Limburgse radio en de provinciale samenleving tussen 1945 en 1995. De periode waarin de radio -naast de krant- bepaalde welke informatie de Limburger voorgeschoteld kreeg.

De dominante positie van de radio verandert pas vanaf 1997 als het medialandschap in Limburg wordt verrijkt met de komst van regionale TV. Nog een decennium later voegt de regionale omroep aan de radio- en tv-programma’s informatie toe via het (mobiele) internet.

De documentaire: 75 jaar regionale omroep wordt op Eerste Kerstdag 25 december uitgezonden om 9.00 uur en zondag 27 december om 11.00 uur op L1 Radio.

Volg en deel L1 op social media

Volg L1 op onderstaande kanalen en deel jouw moment met #LiefdevoorLimburg.

L1mburg Centraal: Limburg in de bres voor slachtoffers aardbevingen

L1mburg Centraal: Limburg in de bres voor slachtoffers aardbevingen

Woensdag de hele dag zonnig, maximaal 5 tot 7 graden

Woensdag de hele dag zonnig, maximaal 5 tot 7 graden

Even letten op de gevaren van alcohol voor jongeren

Even letten op de gevaren van alcohol voor jongeren

Onderzoek naar de effecten van gezonde voeding op het brein

Onderzoek naar de effecten van gezonde voeding op het brein

AvondGasten: hoe moet het verder met de migratie?

AvondGasten: hoe moet het verder met de migratie?

Tijd voor Toen: Vastelaovend met Hub Stassen, buuttekampioen in 1998

Tijd voor Toen: Vastelaovend met Hub Stassen, buuttekampioen in 1998

Programma's