Ooggetuigen: De Peel

Ooggetuigen: De Peel

Op 12 september 1944 staken de eerste Amerikaanse militairen de Nederlandse grens over in Zuid-Limburg. De bevrijding was begonnen. Een strijd die veel indruk maakte op tijdgenoten. Driekwart eeuw jaar later kunnen ze nog steeds opvallend nauwkeurig vertellen over de gevechten, de ontmoeting met de eerste bevrijders en de repen chocolade die ze kregen.

L1 registreerde indrukwekkende verhalen uit de bevrijdingstijd voor de tv-serie Ooggetuigen.

In de vierdelige serie vertellen Limburgers over hun bevrijdingsherinneringen. In de tweede aflevering van Ooggetuigen komen overlevenden van de gevechten in de Peel aan het woord. Zij maakten de bombardementen op Venray mee, zaten klem tussen de linies en kregen te maken met invallen van de Duitse Sicherheitspolizei die mannen oppakte en naar Duitsland afvoerde.

Dat is een heel ander verhaal dan de bevrijding van Zuid-Limburg. Na de snelle en succesvolle opmars van de Amerikaanse troepen is het zuiden van de provincie eind september 1944 bevrijd. In Noord- en Midden Limburg verwachten de inwoners ook dat de bevrijders snel zullen komen. Het zou anders uitpakken, pas een half jaar later worden de laatste Duitse militairen uit Limburg verdreven.

Na de oorlog zei ik, als het weer oorlog wordt dan wil ik meteen dood. Truus Nelissen-Jenniskens

Noord- en Midden-Limburg is vanaf september frontgebied. De Geallieerde opmars is verplaatst naar Noord-Brabant en Gelderland onder de naam Operatie Market Garden. Het doel is de verovering van de bruggen bij Nijmegen en Arnhem. Vanuit het veroverde gebied in Brabant proberen de Engelsen en Amerikanen ook de Duitsers uit de Peel te verdrijven. Dat gaat samen met felle gevechten. Jan van der Hulst vlucht met zijn gezin Venray uit terwijl de plaats in brand geschoten is. De granaten vliegen de gezinsleden om de oren als ze tussen het puin van de kapotte huizen doorlopen.

In Leunen is Truus Nelissen-Jenniskens getuige van het bombardement op Venray. Vreselijk was het, zo weet ze nog. Vliegtuigen vlogen af en aan, bommen vielen.

Uitzendtijden ​Ooggetuigen De Peel

Donderdag 19 september om 20.30
Zaterdag 21 september 20:30
Zondag 22 september 13:00 en 18:00

Meer afleveringen

In september en oktober zendt L1 ook andere afleveringen uit van de serie Ooggetuigen.

Bekijk hier alle andere afleveringen

75 jaar bevrijding

De bevrijding van Nederland begon op 12 september 1944, toen de eerste Amerikaanse legereenheid de grens overstak bij het Limburgse dorp Mesch. Dat is dit jaar precies 75 jaar geleden.

Voor L1 is dit jubileumjaar aanleiding om de komende maanden een aantal speciale programma’s te maken op radio en tv.

Uitzendingen en fragmenten terugluisteren en terugkijken? Je vindt ze allemaal op L1.nl/75jaarBevrijding

Logo 1Limburg

Programma's