Ooggetuigen: Bombardementen en gedwongen evacuaties

Ooggetuigen: Bombardementen en gedwongen evacuaties

Op 12 september 1944 staken de eerste Amerikaanse militairen de Nederlandse grens over in Zuid-Limburg. De bevrijding was begonnen. Een strijd die veel indruk maakte op tijdgenoten. Driekwart eeuw jaar later kunnen ze nog steeds opvallend nauwkeurig vertellen over de gevechten, de ontmoeting met de eerste bevrijders en de repen chocolade die ze kregen.

L1 registreerde indrukwekkende verhalen uit de bevrijdingstijd voor de tv-serie Ooggetuigen.

In de derde aflevering van Ooggetuigen vertellen tijdgenoten over het leven langs het front in 1944 en 1945.

De geallieerde opmars in Limburg is in het najaar van 1944 tot stilstand gekomen. Vanaf Susteren tot Middelaar wordt de Maas frontlinie; de oostelijke Maasoever blijft in Duitse handen.

Langs de Maas in Noord- en Midden-Limburg vallen regelmatig slachtoffers door beschietingen. Piet Siebers uit Middelaar vertelt hoe zijn broer om het leven komt na het melken van de koeien.

Hij had een klein gaatje in zijn nek, maar hij was op slag dood. Piet Siebers uit Middelaar

Ruim 70.000 inwoners van de plaatsen die nog bezet zijn moeten van de Duitsers evacueren. Niemand heeft enig idee waar naar toe. Te voet, met kar en wagen en in veewagons belanden de evacuees uiteindelijk in het nog bezette deel van Nederland, vooral in Friesland en Groningen.

Dan kwam luchtalarm en dan moesten we uit de trein tot het veilig was. Dan moesten we weer in de wagon. Marianne Spee-van Herten uit Maasniel over de reis

In Venlo wordt de binnenstad compleet verwoest door bombardementen. Truus van Heijster-Broekmans zag na een bombardement de ravage op de Oude Markt.

Dat was verschrikkelijk, toen bij de familie Dings. Ze hadden vijf kinderen. De vader liep over het puin terwijl hij uitriep dat zijn vrouw en kinderen dood waren. Ook wij hebben toen staan huilen. Truus van Heijster-Broekmans uit Venlo

Maan Spee uit Roermond wordt samen met 3000 plaatsgenoten afgevoerd naar Duitsland. Als Duitsers met mitrailleurs rondom de groep plaatsnemen denkt hij dat zijn laatste uur geslagen is.

Mijn vriend zei ik denk dat we maar een laatste gebedje moeten doen, ze gaan ons neerschieten. Maan Spee uit Roermond

Dat gebeurde niet. Na 75 jaar kan Spee het nog steeds navertellen.

Uitzendtijden ​Ooggetuigen Bombardementen en gedwongen evacuaties

Donderdag 26 september 20:30
Zondag 29 september 13:00
Zondag 29 september 18:00

Meer afleveringen

In september en oktober zendt L1 ook andere afleveringen uit van de serie Ooggetuigen.

Bekijk hier alle andere afleveringen

75 jaar bevrijding

De bevrijding van Nederland begon op 12 september 1944, toen de eerste Amerikaanse legereenheid de grens overstak bij het Limburgse dorp Mesch. Dat is dit jaar precies 75 jaar geleden.

Voor L1 is dit jubileumjaar aanleiding om de komende maanden een aantal speciale programma’s te maken op radio en tv.

Uitzendingen en fragmenten terugluisteren en terugkijken? Je vindt ze allemaal op L1.nl/75jaarBevrijding

Logo 1Limburg

Programma's