​56 Schutterijen naar het Zuid-Limburgs Federatiefeest in Puth

​56 Schutterijen naar het Zuid-Limburgs Federatiefeest in Puth

Aan het Zuid-Limburgs Federatiefeest in Puth op 21 juli nemen 56 schutterijen deel. Naast een optocht zijn er volgens de organisatie, schutterij Sint Sebastianus Puth, ook schoonheidswedstrijden met onder meer sappeurs, hospitaalsoldaten, konings- en keizersparen. Uiteraard is er ook een schietwedstrijd. Lees meer in het persbericht van de organisatie:

Persbericht

In het weekend van zaterdag 20 en zondag 21 juli 2019 a.s. vindt het Zuid-Limburgs Federatiefeest (ZLF) plaats. Dit jaar is de organisatie in handen van Schutterij Sint Sebastianus in Puth, gemeente Beekdaelen. Het ZLF is ooit ontstaan omdat het winnen van de schietwedstrijden tijdens het OLS niet wilde lukken voor de schutterijen uit Zuid-Limburg. Daarom ontstond destijds (1949) een eigen, kleinschaliger feest. 56 schutterijen zijn dit jaar op zondag te gast op het festivalterrein in Puth en nemen deel aan de optocht en het uitgebreide nevenprogramma met o.a. schiet- en schoonheidswedstrijden. Een uiting van de culturele identiteit die Zuid-Limburg rijk is.

Programma zaterdag

Op zaterdag 20 juli start het ZLF met een Heilige Mis om 13.00 uur in de tent inclusief muzikale omlijsting van de jeugdfanfare Sint Caecilia uit Puth. Om 16.00 uur begint het Koningschieten voor de “Koning der Koningen van de gemeente Beekdaelen”. Tegelijkertijd begint dan ook de schietwedstrijd ‘De Limburger Schieten’, een lezerswedstrijd van de krant De Limburger. De winnaars van een lezersactie, mogen dan deelnemen aan een schietwedstrijd met als doel het onbekende schieten bekender te maken bij de burger. De organisatie hoopt dat dit een jaarlijks terugkerende activiteit wordt op het ZLF.

Programma zondag

Na de opening om 13.15 uur op zondag, gaat de optocht met een bonte verzameling van 56 schutterijen om 13.30 uur van start. Na de optocht beginnen de schoonheidswedstrijden - met o.a. sappeurs, hospitaalsoldaten, konings- en keizersparen, generaals - en schietwedstrijden. De schutterij die de meeste prijzen binnenhaalt, wint de dagbeker. Aansluitend is er in de feesttent vanaf 16.00 uur muziek van Whansinn en DJ Wim Frijns. Voor de kinderen is er een kinderdorp ingericht met verschillende activiteiten waaronder het inleveren van een kleurplaat die van tevoren te downloaden is op de website www.zlf2019.nl.

ZLF

Het Zuid-Limburgs Federatiefeest (ZLF) wordt twee weken na het grootste schuttersfeest, het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS), georganiseerd in de julimaand. Het ZLF is het op een na grootste schuttersfeest in de beide Limburgen (de Nederlandse en de Belgische provincie Limburg) en wordt dikwijls aangeduid als het mini-OLS, de kleinere broer van het Oud-Limburgs Schuttersfeest. Zo wordt tijdens het ZLF ook uitgebreid aandacht geschonken aan de muziekwedstrijden, de uitoefening van de exercitie, evenzeer als de uitgebreide beoordelingen van bijvoorbeeld konings- en keizersparen, generaals, bielemannen, marketentsters. De exercitie, korps en solisten wedstrijden starten om 12.20 uur tot 17.00 uur. De schoonheidswedstrijden starten om 15.15 uur. Tijdens de optocht zijn er geen wedstrijden.

OLS

Alles over het OLS bij L1 vind je op L1.nl/OLS

Logo 1Limburg

Programma's