Terugkijken: Ereveld vol Leven

Terugkijken: Ereveld vol Leven

Op 4 mei wordt het Ereveld in Loenen in de provincie Gelderland even tot leven gebracht. Honderden oorlogsslachtoffers krijgen voor één dag weer een gezicht.

Achter het graf van deze mensen staat een representant, iemand die dezelfde leeftijd heeft als het slachtoffer dat daar begraven ligt.

Waar je normaal wellicht vluchtig langs de graven zou lopen, sta je nu oog en oog met iemand die zijn leven heeft verloren in de oorlog. Daarmee laten we niet alleen zien wie we eigenlijk herdenken tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking, maar ook waarom.

Omdat de belangrijke taak ‘oorlog voorkomen en de vrede bewaren’, er één is van ons allemaal.

In Loenen liggen ook Jacob Poels en zijn vrouw Johanna uit America begraven. De familie Poels woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog op De Zwarte Plak in America en hielp tientallen joden, onderduikers, krijgsgevangenen en geallieerde vliegeniers op de Antoniushoeve aan onderdak.
Een razzia in 1944 werd Jacob Poels fataal.

Zijn kleinkinderen Mart en Vefie Poels hebben zich in 2010 sterk gemaakt om opa en oma Poels te herbegraven op het ereveld in Loenen.

Een andere kleinzoon, Jack Poels, schreef voor Rowwen Hèze het protestlied De Zwarte Plak.

Het programma ‘Ereveld vol leven’ komt tot stand in samenwerking met Omroep Gelderland en Omroep Brabant.

Meer over het Ereveld in Loenen

Logo 1Limburg

Vierde zege op rij voor MVV

Vierde zege op rij voor MVV

MVV heeft haar vierde zege op rij te pakken. Tegen de ploeg die laatste staat in de Keuken Kampioen Divisie, Jong FC Utrecht werd het een alles behalve makkelijke 4-2 overwinning.

Programma's