29 sep 2016

29 sep 2016

Het is bijna het 25 jaar geleden dat in Maastricht het Verdrag van Maastricht werd ondertekend; de geboorteakte van de euro en de Europese Unie. 

Een verhaal van samenwerking en kansen.

Maar de uitdagingen zijn groter dan ooit. Hoe moet Europa de crisissen aanpakken? We vragen het aan Europadeskundige Mathieu Segers uit Maastricht. Hij is decaan van University College Maastricht en hoogleraar Europese geschiedenis en integratie.

De EU staat onder grote druk. Critici zeggen: veel Europa, weinig unie. Wat denkt Europarlementariër Jeroen Lenaers uit Stramproy hierover? NOS-correspondent Arjan Noorlander brengt verslag uit vanuit Brussel. Hij geeft duiding bij thema’s die op Europa afkomen. De crisis in Griekenland, de Turkije-deal, de Brexit, om er maar een paar te noemen. Hoe anders is hij naar Europa gaan kijken de laatste tijd?

Voor veel Limburgers blijft Brussel een ver-van-mijn-bed-show. Hoe kijken ze er in Belgisch Limburg eigenlijk tegenaan? We vragen het aan Ivo Belet, Europarlementariër uit Sint-Truiden. Over de verbeterpunten maar ook over de verwezenlijkingen. Als hij Europa mocht ‘organiseren’, hoe zou het er dan uitzien? En hoe staat het met de Euregio? Een papieren organisatie of niet? Waren wij Limburgers overigens niet al Europeser nog voor de unie bestond? We winkelen en werken vaak over de grens, in Belgie of Duitsland.

AvondGasten komt vanavond vanuit het Europees Parlement in Brussel.

Presentatie: Sander Kleikers

AvondGasten
AvondGasten is elke werkdag op L1 TV te zien om 17:55, 20:55 en 22:55 uur.
Meer informatie over de gasten en onderwerpen in AvondGasten vind je steeds op www.L1.nl/AvondGasten

Logo 1Limburg

Programma's