11-11-11

11-11-11

Mestreechter Geis
Beppie 11-11 publiek.jpgHet begin van de carnaval in Maastricht, op deze 11e van de 11e in het jaar 2011, is ook dit jaar ondenkbaar zonder een prominent optreden van onze presentator voor Maastricht in de tv-serie in wording Daar is mijn vaderland, Beppie Kraft. Het feest in Mestreech is nu echt uitgegroeid tot hét startschot van de Vastelaovend voor heel de provincie Limburg. Vanaf het eerste optreden van Beppie op de Vrijthof wordt de Mesteechter Geis over de bezoekers vaardig, en dat waren dit jaar ook weer heel veel bezoekers uit alle delen van de provincie.

20.000 bezoekers
Beppie 11-11.jpgDe Europese schuldencrisis lijkt bij zoveel zwierigheid en speelse charme ineen te schrompelen tot een onbetekenende bagatel. Onder een stralende hemel geen vuiltje aan de lucht, ondanks zo’n 20.000 bezoekers alleen al op hier op het plein. Een mooiere start van de Limburgse Carnaval is nauwelijks denkbaar, ook al lag het telefoonnet even plat door de vele berichten die de feestelingen vanaf het plein aan familie en vrienden elders verstuurden om hen in de feestvreugde te kunnen laten delen.

Trouwlustigen
Beppie met Onno Hoes.jpgEen ongekende rust in de rest van Maastricht behalve op het stadhuis waar een stoet aan trouwlustigen de 11e van de 11e heeft uitgekozen om in het huwelijksbootje te stappen. Om 10.30 geeft Beppie ook daar acte de presence om de trouwceremonie muzikaal op te luisteren, waarna ze ijlings weer naar de Vrijthof vertrekt om daar net op tijd, klokslag elf over elf, het openingslied van de carnaval te kunnen inzetten. Desondanks was er nog een kort gesprek met burgemeester Onno Hoes, die het Maastrichtse carnaval al regelmatig meevierde, ook voor zijn benoeming tot burgervader van de stad.

Hoofdwacht
Dit alles tegen de achtergrond van de prachtige Vrijthof, met de vooruitgeschoven post van de Hoofdwacht van Maastricht. Ooit werden er de sleutels van de stadspoorten bewaard en was het de centrale commandopost van het garnizoen dat de stad tegen vijandige indringers moest verdedigen. Met het vertrek van het Regiment Limburgse Jagers in 2006 verlieten de laatste Nederlandse militairen Maastricht. De stad mocht het gebouw overnemen op voorwaarde dat het een publieke functie zou gaan vervullen.

BV Limburg
BV limburg + makers.jpgNu is het de waardige zetel van BV Limburg, een gezamenlijke onderneming van de overheid, het bedrijfsleven, particulieren en investeerders. Samen realiseren zij concrete producten en activiteiten van en over Limburg. Zo komt onze tv-serie Daar is mijn vaderland tot stand, niet alleen op initiatief van bijvoorbeeld de filmers Maurice en Dénise Nijsten en schrijver/fotograaf Jos Odekerken, maar ook door een financiële injectie van de BV Limburg en de provincie Limburg, door ondersteuning van L1 en promotionele activiteiten van de Media Groep Limburg, uitgever van de Limburger en het Limburgs Dagblad. Stap voor stap wordt mede dank zij hen een waarlijk Limburgs product gerealiseerd. Hiervoor is regelmatig overleg in die oeroude Hoofdwacht van Maastricht nodig tussen de bedenkers van de tv-serie en Gerard Rooijakkers, algemeen directeur van de BV Limburg en zakelijk directeur Marc Jetten.( zie foto) In plaats van vuursalvo’s klinken er nu regelmatig lachsalvo’s, maar het einddoel blijft hetzelfde: de bescherming en promotie van het cultureel erfgoed van de provincie Limburg.

Jos Odekerken, november 2011

L1mburg Centraal - 12 december 2019

L1mburg Centraal - 12 december 2019

L1mburg Centraal: Chantal Haenen pijlsnel naar hoogste niveau handbiken

L1mburg Centraal: Chantal Haenen pijlsnel naar hoogste niveau handbiken

L1mburg Centraal: Volleybalderby tussen Meijel en Gennep

L1mburg Centraal: Volleybalderby tussen Meijel en Gennep

L1mburg Centraal: Venlonaar valt in bij show Ramses Leeft

L1mburg Centraal: Venlonaar valt in bij show Ramses Leeft

L1mburg Centraal: Vrachtautochauffeurs in het zonnetje gezet

L1mburg Centraal: Vrachtautochauffeurs in het zonnetje gezet

L1mburg Centraal: Noord-Limburg heeft eigen veteranenvereniging

L1mburg Centraal: Noord-Limburg heeft eigen veteranenvereniging

Logo 1Limburg

Programma's